Μέρκελ προς Ερντογάν: Σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα

Οι προσδοκίες από την Άγκελα Μέρκελ ήταν μεγάλες. Δεν διαψεύστηκαν. Τόνισε στον πρόεδρο Ερντογάν την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του τύπου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση.
Εάν η διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ δύο ηγετών μπορεί να υποδηλώσει κάτι για την ποιότητα του διαλόγου, τότε σίγουρα το γεγονός ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, είναι ένα καλό πρώτο σημάδι. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αρχικά είχε συμφωνηθεί να μη γίνουν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Τελικά έγιναν. Ήταν η ένατη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία σε όλα τα χρόνια που είναι καγκελάριος. Αυτή τη φορά όμως είχε βαρύνουσα σημασία εξαιτίας της μακράς λίστας κρίσιμων, ανοιχτών ζητημάτων. Ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Η Άγκελα Μέρκελ ξεναγήθηκε μάλιστα στο κτήριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο δέχτηκε πυρά από όπλα πραξικοπηματιών και έμοιαζε να ακούει προσεκτικά την περιγραφή των ξεναγών της.
Η Άγκυρα νιώθει ότι μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού η Γερμανία της συμπεριφέρεται χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό και δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη. Από την άλλη πλευρά η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις μαζικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης του τουρκικού δημοσίου, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης αλλά και των ΜΜΕ από αντιφρονούντες. Επίσης ανησυχεί για την πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης και την καθιέρωση ενός προεδρικού συστήματος με υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του τούρκου προέδρου. Εντούτοις οι δύο χώρες παραμένουν εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ μια ικανή διπλωμάτη που είναι ίσως η μόνη που μπορεί να διαμεσολαβήσει για να επιλυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι η Μέρκελ είναι η μόνη που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των γερμανοτουρκικών σχέσεων.
Μέρκελ: «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας»




Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»