Η Ε.Ε. επικυρώνει CETA και στέλνει ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ

Η Ε.Ε. επικυρώνει CETA και στέλνει ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε χθες το «πράσινο φως» για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά, εξέλιξη που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ασπίδα προστασίας απέναντι στο κύμα προστατευτισμού που καλλιεργείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια περίοδο που, επίσης, αμφισβητείται η ενότητα της Ε.Ε. –σενάρια για τη σειρά της Γαλλίας, της Ολλανδίας ή της Ιταλίας, μετά το Brexit–, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά (CETA), βάσει της οποίας καταργούνται οι δασμοί για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπεται, επίσης, η στενή συνεργασία Ε.Ε. - Καναδά σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά θέματα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 408 ψήφοι υπέρ και 254 κατά της CETA.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολίασε πως «αυτή είναι η απάντηση στις πολιτικές Τραμπ. Αντί του προστατευτισμού, επιλέγουμε τη συνεργασία». Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ε.Ε., η οποία είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες συνέπειες από τον προστατευτισμό της κυβέρνησης Τραμπ, η Ε.Ε. συμφώνησε στις αρχές Φεβρουαρίου να επιταχύνει και τις εμπορικές συνομιλίες με το Μεξικό. Σήμερα αναμένεται να μιλήσει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Τραμπ υιοθέτησε μετριοπαθή τόνο τη Δευτέρα για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA). Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον κ. Τριντό στην Ουάσιγκτον, είπε πως οι αλλαγές στη NAFTA θα είναι μικρές για τον Καναδά, ενώ προεκλογικά δεσμευόταν για την πλήρη κατάργηση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη CETA, η Ε.Ε. διασφάλισε την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για 140 και πλέον τρόφιμα και ποτά που διατίθενται στον Καναδά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της η CETA πρόκειται να τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, έως ότου επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πτώση το 2016 στο εμπόριο ΗΠΑ - Ε.Ε.
Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ το 2016, σε μια περίοδο που το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού έχει επισκιαστεί από την επικριτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 115,3 δισ. ευρώ πέρυσι από 122 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Eίναι η πρώτη φορά από το 2013 που καταγράφεται πτώση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»