Σημαντική ανάσα ρευστότητας προς την Ελλάδα
Οικονομία
Σημαντική ανάσα ρευστότητας προς την Ελλάδα
Η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε αύξηση του ELA, ο οποίος φτάνει τα 900 εκατομ. ευρώ. «Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει» δήλωσε λακωνικά ο Μ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των ευρωπαίων εταίρων ότι συμφωνούν «επί της αρχής» για την χρηματοδοτική γέφυρα ύψους 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSM καθώς και για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η ΕΚΤ δίνει εκ νέου ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ύστερα από συνεδρίαση του διευθυντηρίου της αποφάσισε να αυξήσει το όριο της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ΕLA στα 900 εκατομ. ευρώ.
«Αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη συμφωνία μεταξύ εταίρων και Αθήνας αναφορικά με το νέο πρόγραμμα έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες, με αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση να θεωρείται λογική. «Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Είχαμε μια σειρά από καλά νέα: H έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου - γέφυρας αλλά και οι ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, έχουν αποκαταστήσει τις συνθήκες προκειμένου να προχωρήσουμε σε αύξηση του ELA», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου από την Φραγκφούρτη. Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο reuters. «Αναμφίβολα μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία. Κανείς ποτέ δεν το αμφισβήτησε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ παραμένει ανοιχτό το πώς κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί στην πράξη δεδομένων των ενστάσεων της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Αντιδράσεις οικονομολόγων
Kαλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα
Ο μηχανισμός ΕLA είναι αυτός που χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται βέβαια κατ´ ουσία για ένα μηχανισμό προορισμένο να χρηματοδοτεί τράπεζες που έχουν πτωχεύσει, γεγονός που εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους έλληνες καταθέτες, ιδίως μάλιστα μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ευρωπαίων οικονομολόγων η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τον ΕLA περίπου στα ίδια επίπεδα με μικρές προσαυξήσεις μέχρις ότου η ελληνική βουλή αρχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
Όπως εκτιμά ο Ουλφ Κράους από τον τραπεζικό όμιλο Helaba, μια σημαντική αύξηση θα μπορούσε να επέλθει μετά την επόμενη Δευτέρα, όταν η Αθήνα αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,5 δις ευρώ που οφείλει στην ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αύξηση, σύμφωνα με τον Xόλγκερ Σμίντιντ, επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Berenberg, θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Χόλγκερ Σάντερ από την Nordea εκτιμά από την πλευρά του ότι «η αύξηση του ELA έρχεται νωρίτερα από ό,τι πολλοί πίστευαν. Ο Ντράγκι μάχεται για το ευρώ (…) και είχε ήδη δηλώσει την ετοιμότητά του να κάνει περισσότερα εάν επιδεινωνόταν η κατάσταση για την νομισματική πολιτική. Ωστόσο εγώ δε βλέπω τέτοια σημεία επιδείνωσης».
Η ΕΚΤ επιμένει στο φθηνό χρήμα
Στο μεταξύ η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια σταθερά στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 0,05%. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές κάτι τέτοιο ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της ΕΚΤ βρίσκεται η έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι οι αλλαγές στο σύστημα των επιτοκίων.
Δήμητρα Κυρανούδη (dpa, rtr)
Comments