PHGH: SIMERINI ------- Δραματικές στιγμές στη Φουκουσίμα Παλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ό,τι έμεινε

Εκτύπωση | 18/03/2011 | Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή


«Μάχη» για να αποτρέψουν τα χειρότερα, όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, δίνουν οι ιαπωνικές Αρχές, την ώρα που πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για μεγάλη πιθανότητα έκρηξης και των έξι αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας!
Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα (2:40 ώρα Κύπρου) ξεκίνησε χθες η ρίψη νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε. Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3. Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.
Στο μεταξύ, στο χώρο του εργοστασίου παρέμειναν και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Εξάλλου, μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως, προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.
Παραμένει, πάντως, αδιευκρίνιστο, αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, από τον οποίο διέρρευσε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, την Πέμπτη είχε κατεύθυνση προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού έπνεε βορειοδυτικά.
Τώρα οι Αρχές δίνουν μάχη και για τους άστεγους που είναι αντιμέτωποι με το κρύο, αφού εδώ και δύο μέρες το χιόνι που πέφτει στην Ιαπωνία δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση. Σχολεία και κλειστά γήπεδα έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενείας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιαπωνικής αστυνομίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 5.400 και οι αγνοούμενοι στους 9.500.
Μακροπρόθεσμη βοήθεια των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στην ενημέρωση των συντακτών, την Πέμπτη, ο Ομπάμα μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μεσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλει η κυβέρνηση του Τόκιο. Ο Εντάνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, για την αποστολή ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.
Πάντως, η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.
Αξιωματούχοι της διαχειρίστριας εταιρείας δήλωσαν, επίσης, ότι τα επίπεδα της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό της επαρχίας Νταΐτσι, που απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα από το Τόκιο, διαρκώς και μειώνονται.
Αποχώρησε γαλλική ομάδα
Από την άλλη, η ομάδα της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας, που είχε σταλεί για να συνδράμει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία, εγκατέλειψε χθες το Σεντάι και αναδιπλώθηκε 350 χμ βορειότερα, εξαιτίας «της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας», ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επικαλούμενο «τα προληπτικά μέτρα», το ανακοινωθέν της διεύθυνσης Ασφαλείας του γαλλικού Υπουργείου τόνιζε πως η ομάδα «εγκατέλειψε τη διμοιρία της περί τις 20.00, ώρα Κύπρου, για να μεταβεί στην περιοχή της Μισάουα, 350 χμ βορειότερα του Σεντάι». «Ενόψει της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας, και στις δυσκολίες της επιχείρησης, που δεν καθιστούν ευχερή τον εντοπισμό ζώντων θυμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν αποφάσισε να μεταβεί σε ασφαλή τοποθεσία το γαλλικό απόσπασμα», ανέφερε το ίδιο ανακοινωθέν.

Νευρικότητα στις αγορές
Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γεν σε ιστορικό υψηλό, όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου. «Οι κινήσεις της αγοράς διακρίνονται από νευρικότητα, εν μέσω φημολογίας και ενώ έτσι αδυνατίζει το εμπόριο και οι εξαγωγές», ανέφερε ο Νόντα στους δημοσιογράφους. «Θα παρακολουθήσω στενά τις κινήσεις στην αγορά σήμερα», προσέθεσε. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται, περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά.
Στο μεταξύ, με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι δείκτες των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν όλο και περισσότερο απέναντι στην προοπτική μίας πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία. Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 242,12 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,04% για να κλείσει στις 11.613, 30 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 50,51 μονάδων, σημείωσε κάμψη 1,89% και έκλεισε στις 2.616,82 μονάδες.
Οι «50 της Φουκουσίμα»
Με δέος ένας ολόκληρος πλανήτης παρακολουθεί τις απίστευτες προσπάθειες που καταβάλλουν οι 180 εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, για να σώσουν τη χώρα τους από μία πυρηνική καταστροφή. Είναι εκείνοι που «έμειναν πίσω», σε μία αποστολή αυτοκτονίας, σε μία επιχείρηση που η αβέβαιη έκβασή της μπορεί να ισοδυναμεί και με θάνατο. Στο σύνολό τους εργάζονται 800 άτομα στον πυρηνικό σταθμό. Αλλά μόνο αυτοί οι 180 βρίσκονται ακόμα εκεί…
Η ομάδα που έχει ήδη πάρει το όνομα «The Fukushima 50» (στο σύνολο έχουν μείνει πίσω 180 άτομα, αλλά εργάζονται σε βάρδιες των 50) αγωνίζεται νυχθημερόν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί ζημιές και εκρήξεις. Ένας από τους υπαλλήλους εξομολογήθηκε: «Είναι απλά η δουλειά μας. Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε».
Και ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποκλίθηκε στο έργο τους και όπως είπε «αυτοί οι άνθρωποι δεν σκέφτονται καν τον κίνδυνο».
Είναι αλήθεια πως προς το παρόν κανείς δε γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία τους. Δεν προλαβαίνουν καν να σκεφτούν, γιατί πάνω τους έχει πέσει μία τεράστια ευθύνη. Οι ζωές των συνανθρώπων τους, η τύχη της χώρας τους, το αύριο του πλανήτη.
Πόλη που υπάρχει µόνο στον χάρτη 
Έως την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ήταν ένα µικρό τοπικό λιµάνι της Ιαπωνίας. Μια όµορφη επαρχιακή πόλη, µε ορυζώνες στα προάστια. Σήµερα, το Μινάµι Σανρίκου υπάρχει µόνο στο χάρτη. Περίπου 1.000 πτώµατα έχουν ξεβραστεί µέχρι σήµερα στις ακτές και άλλοι 8.000 άνθρωποι ακόµη αγνοούνται, ενώ ο συνολικός πληθυσµός της πόλης δεν ξεπερνά τις 17.000.
Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και οι εικόνες από ψηλά το αποδεικνύουν περίτρανα: οι δρόµοι µόλις που φαίνονται, ενώ από τα σπίτια δεν έχουν µείνει παρά µόνο τα θεµέλια, καταπλακωµένα από ξύλα και µπετόν. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν καθηµερινά µάχη αναζητώντας ίχνη ζωής κάτω από τα ερείπια και κάπως έχουν καθαρίσει ορισµένες περιοχές από τα χαλάσµατα. Άνθρωποι µόνοι περιπλανώνται άσκοπα σε ό,τι έχει αποµείνει από τους δρόµους. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, µε δάκρυα στα µάτια κοιτούν αυτό που κάποτε ήταν το σπίτι τους.
Ένας 79χρονος περιφέρεται µε το ποδήλατό του. Την ώρα του σεισµού, θυµάται, βρισκόταν στη θάλασσα. «Αµέσως κατάλαβα τι συνέβη και ήξερα ότι θα επακολουθήσει τσουνάµι. Υπήρξαν δύο ακόµη προειδοποιήσεις: η προφανής -ο συναγερµός από τα ηχεία που συνδέονται µε το δηµαρχείο- και η σταδιακή υποχώρηση του νερού από την ακτή, πρόδροµος του επερχόµενου κύµατος», λέει, εξηγώντας πώς πρόλαβε να σωθεί ο ίδιος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc