Επισκόπηση τύπου  | 21.03.2011

Ευρωκρίση - «Η διαστροφή της αλληλεγγύης»

 

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας στο θέμα, μια συνέντευξη του Ότμαρ Ίσινγκ πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ και αναφορές στον υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου

 
Οι επιθέσεις εναντίον του Καντάφι κυριαρχούν και σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο με πρωτοσέλιδα, σχόλια και αναλυτικά ρεπορτάζ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την MärkischeOderzeitungη οποία σχολιάζει την επιφυλακτική στάση της Γερμανίας και τη δυναμικότερη στάση της Γαλλίας:

«Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως αυτή μπορεί να ξεπεραστεί. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος έχει υποστεί βαρύ πλήγμα στη δημοτικότητά του κοιτάζει με ζήλια την οικονομία της γείτονος. Η καγκελάριος Μέρκελ από την άλλη πλευρά, δεν ήθελε να παρασυρθεί σε μια περιπέτεια μόνο και μόνο, γιατί τα Ηλύσια Πεδία κάνουν επίδειξη ισχύος».

Η Berliner Zeitung, συμφωνεί με την επέμβαση και προτρέπει να μην παραβλέπονται οι εξελίξεις στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο:

Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει η διάσπαση της Λιβύης...Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει η διάσπαση της Λιβύης...«Δεν πρόκειται μόνο για την αξιοπιστία της Δύσης ως θεματοφύλακα της δημοκρατίας, αλλά πρόκειται για τη δική μας ασφάλεια: οι νέοι στις χώρες του Κόλπου δεν πρόκειται να ‘καταπιούν΄ το θυμό τους για την επανάσταση που καταπνίγηκε και μπορεί  να στραφούν στην τρομοκρατία».

Η Rheinische Post σημειώνει: «Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει η διάσπαση της Λιβύης. Και τα ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΕ θα επιτηρούσαν το νέο status quo. Τα ξέρουμε πια αυτά».

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί εκτενή συνέντευξη του Ότμαρ Ίσινγκ πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ με τον τίτλο «Διαστροφή της αλληλεγγύης» και υπότιτλο «οι αποφάσεις της ΕΕ για το ευρώ, οι προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΟΝΕ και ο κίνδυνος μιας αυξανόμενης αντιευρωπαϊκής τάσης στο πληθυσμό». Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ο κ. Ίσινγκ δηλώνει:

«Ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στην αιχμή της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η επέκτασή της. Μόλις όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με ‘κούρεμα’ του χρέους ή με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, κι ας κάνει κανείς όποιους υπολογισμούς θέλει.»

Και συμπλήρωσε : «Μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα έχει πιο ανώδυνη έκβαση από μια πλήρη μη αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλά αργότερα».

Στόχος η εξοικονόμηση χρημάτων Στόχος η εξοικονόμηση χρημάτωνΣτο ερώτημα μήπως θα ήταν καλύτερα να φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ, ο κ. Ίσινγκ απαντά: «Τέτοιες συζητήσεις είναι περιττές και παραβλέπουν την πραγματικότητα. Για να διώξετε μια χώρα, χρειάζεστε αλλαγή των συνθηκών, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ομοφωνία. Καμία 'υποψήφια' χώρα δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Είναι σπατάλη χρόνου να ασχολείται κανείς με τέτοιες σκέψεις».
Την εκούσια έξοδο μιας χώρας από την ΟΝΕ ο Ίσινγκ τη θεωρεί «πολιτική και οικονομική αυτοκτονία».

Το Spiegel φιλοξενεί επίσης ένα σύντομο ρεπορτάζ με αναφορά στην Ελλάδα, τίτλο «Ο αγώνας της επιβίωσης» και αιχμές κατά του υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου:

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς το παρόν μόνο ένα στόχο έχει: να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Δεν περνάει μέρα που ο πρωθυπουργός να μην προτρέπει σε εξοικονόμηση χρημάτων και καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, 54 χρονών, ένας στενός συνοδοιπόρος του Παπανδρέου, φαίνεται να μην το εφαρμόζει. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπ. Υγείας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσέλαβε τουλάχιστον 30 νέους συνεργάτες, και κυρίως στα δυο εκλογικά του γραφεία».


Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc