Οικονομία | 13.03.2011

Οργή στην Ιρλανδία για τον "γαλλογερμανικό εκβιασμό"

 

Οργισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Ιρλανδία με την κατηγοργηματική άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου 5,8 % που εμπεριέχεται στους όρους του δανείου των 85 δις

 
Οργή διατρέχει τον σχολιασμό του ιρλανδικού τύπου που απαιτεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Εντα Κένι να μην ενδώσει στον γαλλο-γερμανικό “εκβιασμό” για αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων. “Η συμπεριφορά των Σαρκόζι -  Μέρκελ μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί ως νεο-αποικιακή. Ο εναρμονισμός της φορολογίας είναι ο ευφημιστικός όρος που υποκρύπτει δόλο και ιδιοτέλεια. Ζητούμενο για αυτές της χώρες είναι να συγκεντρώσουν όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο και δε δίνουν δεκάρα για τις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας”, υπογραμμίζει άρθρο γνώμης της Irish Independent. Η εφημερίδα θεωρεί πως η Ιρλανδία διαθέτει τα δικά της όπλα εναντι των κραταιών της Ευρώπης κι αυτό το απέδειξε στο παρελθόν με το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας της Λισαβόνας.

Σύγκρουση Σαρκοζί - Κένι

Για Για "γαλλογερμανικό εκβιασμό" κάνει λόγο ο ιρλανδικός τύποςΌπως αποκαλύπτεται στον ιρλανδικό τύπο κατά τη διάρκεια της εκτάκτης Συνόδου στις Βρυξέλλες, το Σάββατο τα ξημερώματα, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Έντα Κένι παρουσία της Αγκελα Μέρκελ. Μάλιστα ο γάλλος πρόεδρος ρώτησε τον ιρλανδό πρωθυπουργό γιατί δεν αυξάνει τον φόρο των επιχειρήσεων, που είναι μόλις 12.5%, ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα στα κρατικά ταμεία, ενώ η Αγκελα Μέρκελ ήταν σαφής πως το παιχνίδι είναι δούναι-λαβείν. Ο Εντα Κένι δηλώνει ανυποχώρητος στο θέμα της φορολογίας. “Είναι η κόκκινη γραμμή για μας”, τονίζει, επισημαίνοντας ότι ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Στήριξης δημιουργήθηκε για την διάσωση χωρών και όχι τον καταποντισμό τους.


Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

Comments

lornion said…
τα άρθρα των Ιρλανδικών εφημερίδων λένε πως επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα είναι η
συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο, μη δινοντας δεκάρα για τις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας. Αν τουτο έχει συγγένεια με την αλήθεια δεν ξέρω ,αν όμως κατι τέτοιο συμβαίνει, τότε σίγουρα έχουμε νεοαποικιακή πολιτική ,σημείο καθόλου καλό για την ΕΕ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc