Ο βασιλιάς των υπεράκτιων

Οι 140 offshore του Καρούζου και το κόλπο με την παραποίηση εμβαδώνΤου Τασου Tελλογλου
Εναν τεράστιο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ξεπερνούν τις 140, με ακίνητα στη Μύκονο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάτρα, την Αθήνα, αλλά και την Ιταλία αποκάλυψαν οι έως τώρα έρευνες των φορολογικών αρχών για το «σύμπλεγμα» Καρούζου. Κύκλοι προσκείμενοι στον επιχειρηματία, που κρυβόταν σε νησί τις ημέρες της «έκρηξης» της δημοσιότητας για το θέμα του και στη συνέχεια κατέλυσε σε ξενοδοχείο της παραλιακής στη Γλυφάδα, ανέφεραν ότι «μόνο το 10% των ακινήτων αυτών ανήκουν στον ίδιο, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε αφανείς μετόχους».
Οι δικαστικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονταν στα ίχνη του Καρούζου επί εβδομάδες. Κατέγραφαν επισκέψεις από συγγενικά του πρόσωπα και απορούσαν με την απροθυμία άλλων αρχών να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων του Πειραιά, σύμφωνα με τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε καταδικασθεί για χρέη προς το Δημόσιο σε ποινές συνολικής φυλάκισης 19 ετών. Η υπόθεση έφθασε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου για να δοθεί η εντολή να εφαρμοσθεί -επιτέλους- ο νόμος.
Η μέχρι σήμερα δουλειά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι «η νήσος της Γλυφάδας» αποτελεί απλά ένα μικρό κομμάτι της πολυσχιδούς δραστηριότητας του επιχειρηματία, που φέρεται να χρησιμοποιεί τουλάχιστο έναν κοινό εκπρόσωπο με δύο σημαντικές προσωπικότητες του εφοπλιστικού κόσμου. Και οι δύο ελέγχονται φορολογικά σε άλλες υποθέσεις, που έχουν σχέση με μεταβιβάσεις και διαχείριση ακινήτων στην περιοχή της νότιας Αθήνας. Ενας άλλος επιχειρηματίας, που φέρεται να έχει αγοράσει, μέσω εταιρείας στην Κύπρο, δύο ακίνητα στη Γλυφάδα, θα πρέπει, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής διαφορών (του άρθρου 70Α) του υπουργείου Οικονομικών, να καταβάλει 31 εκατ. επειδή εμφάνισε διαφορετικές τιμές αγοράς σε συμβόλαια σε σχέση με δάνεια που άντλησε από τράπεζα για τον ίδιο λόγο.
Οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει πολύ νωρίτερα στο ίδιο συμπέρασμα αν οι εταιρείες του δήμου Γλυφάδας είχαν προχωρήσει ταχύτερα σε αξιολόγηση καταγγελιών του μεσίτη Τζιμ Λιβανού σε σχέση με 7 ακίνητα, όπου καταγγέλλονταν η παραποίηση των εμβαδών. Ο προϊστάμενος της πολεοδομίας Γλυφάδας ανέφερε ότι δύο ακίνητα παρουσίαζαν αποκλίσεις εμβαδού 90 και 500 μέτρων, ενώ σε άλλα πέντε δεν μπορούσε να γίνει έλεγχος επειδή οι ιδιοκτήτες δεν είχαν προσκομίσει τους… σχετικούς τίτλους.
Η χρηματοδότηση των ακινήτων αυτών φαίνεται ότι έγινε στο «φουσκωμένο» εμβαδόν. Στις διαπιστώσεις της σχετικής ΕΔΕ (28 Ιουλίου του 2011) υπογραμμίζεται ότι:
- Το τμήμα οικοδομικών αδειών, αν και όφειλε να επανελέγξει τη νομιμότητα της εκδοθείσας άδειας, δεν το έκανε.
- Ως τη μέρα σύνταξης του πορίσματος δεν έχει ανακληθεί καμία από τις οικοδομικές άδειες.
- Η άδεια 478/2006 εξεδόθη για οικόπεδο που προήλθε από συνένωση χρήσης αμιγούς κατοικίας με χρήση γενικής κατοικίας που απαγορεύεται.
- Τα τοπογραφικά δεν έχουν όλα την υπογραφή του προϊσταμένου του τοπογραφικού τμήματος αλλά φέρουν την υπογραφή του προϊσταμένου της πολεοδομίας.
- Σε μία περίπτωση δεν έγινε έλεγχος τοπογραφικού.
Αν και η ΕΔΕ έχει ημερομηνία «Ιούλιο του 2011», ο δήμαρχος Γλυφάδας θέτει σε αργία τον προϊστάμενο της πολεοδομίας στις 29 Νοεμβρίου του 2012 και ενώ έχει συγκλονιστεί η κοινή γνώμη από τα έργα και τις ημέρες των τοπικών δημοτικών υπηρεσιών.
Ο μεσίτης κ. Λιβανός είχε υποστηρίξει σε καταγγελίες του ότι ο κατασκευαστής Γιάννης Καρούζος του είχε εκμυστηρευτεί ότι πίσω από τις εταιρείες του ήταν πολιτικοί. Ολοι τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον κ. Καρούζο και διέψευσαν τις καταγγελίες του Ελληνολιβανέζου μεσίτη που δεν μπόρεσε να τις υποστηρίξει με άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι καταγγελίες αυτές, εκτός από την εισαγγελία και τους ειδικούς γραμματείς του ΣΔΟΕ, «έφθασαν» και στον Συνήγορο του Πολίτη, τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, που αναφέρεται μεταξύ των πολιτικών, αλλά και τον προκάτοχό του κ. Πετσάλνικο.    kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc