ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06:31 Στρατηγική πόλωσης από τον Αλ. Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Στρατηγική πόλωσης από τον Αλ. Τσίπρα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Συγκρουσιακά μηνύματα με αποδέκτες στην Ευρώπη, αλλά και εντός συνόρων, εμπεριείχε η νέα αιφνιδιαστική εμφάνιση και ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα χθες στη Βουλή, δίδοντας την αίσθηση πως η στρατηγική της πόλωσης αποτελεί κεντρικό πυλώνα του πρωθυπουργικού σχεδιασμού, την ώρα που το προσφυγικό και η οικονομία κινούνται ταυτόχρονα σε εκρηκτική τροχιά.

Αρχικώς ο κ. Τσίπρας για «το μεγάλο θέμα της συγκυρίας, την προσφυγική κρίση», σημείωσε ότι όχι μόνον η Ευρώπη επιδεικνύει «αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης», αλλά και πως ορισμένες χώρες πρωταγωνιστούν ακόμη και στην ακύρωση συμφωνιών που λαμβάνονται σε συνόδους κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «παρασυνάξεις», αναφερόμενος ευθέως στην Αυστρία και στη χθεσινή διάσκεψη βαλκανικών χωρών, γεγονός το οποίο η Αθήνα χαρακτήρισε μη φιλική ενέργεια. «Φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Οτι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται είτε δεν υπάρχουν», είπε για να προσθέσει: «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα, στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει πλέον από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως ακριβώς και εμείς, που έχουμε σηκώσει βάρος πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που μας αναλογεί. Απαιτούμε να εφαρμοστεί άμεσα το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν». Και πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «δυναμικές» διπλωματικές ενέργειες: «Από δω και στο εξής, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης στα κράτη-μέλη. Δεν θα αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε να λειτουργούμε στην Ε.Ε. και στις συνόδους κορυφής σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Ελλάδα θα αντιδράσει».

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήγγειλε την πρόθεσή του να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας –όπως είπε– «τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση» ενόψει της έκτακτης συνόδου της Ε.Ε. για το προσφυγικό (παρουσία της Τουρκίας) στις 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο αυτό σχεδιάζεται για την ερχόμενη Δευτέρα ή Τετάρτη.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι δήλωσε πως επιδιώκει τη σύγκλιση και τη συνεννόηση, ο πρωθυπουργός στράφηκε προσωπικά και για διάφορα ζητήματα κατά του κυριότερου αποδέκτη της πρόσκλησης: του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έγινε στόχος επικριτικών σχολίων του πρωθυπουργού επειδή δεν βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας, δεν είχε μιλήσει για το σχετικό με τη δημόσια διοίκηση νομοσχέδιο, που συζητείτο από προχθές, και για θέματα διαφάνειας.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως το αγροτικό, υποστηρίζοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις αποσκοπούν στη στήριξη της πλειονότητας των αγροτών που έχουν μικρά εισοδήματα. Με την ευκαιρία, πάντως, επέκρινε την επιλογή αγροτών της Βόρειας Ελλάδας να προκαλέσουν εμπλοκή στις συνοριακές διόδους προς τη Βουλγαρία και τους κάλεσε να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητά τους.

Πέραν αυτού, κατήγγειλε τις επιθέσεις τις οποίες δέχονται το τελευταίο διάστημα βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και, μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών. «Θα ξηλωθεί κλωστή κλωστή το σύστημα διαφθοράς από τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης», είπε.

Το πολιτικό κλίμα που εξέπεμπε η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και η επιλογή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του να φύγει από την αίθουσα, σχολιάστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο από τους πολιτικούς αρχηγούς που έλαβαν στη συνέχεια τον λόγο: την κυρία Φώφη Γεννηματά και τους κ. Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, με άπαντες να επικρίνουν σειρά κυβερνητικών επιλογών σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc