«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»
Επισκόπηση τύπου
«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»
Η αμφιλεγόμενη διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργάνωσε στη Βιέννη η Αυστρία με συμμετοχή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η απουσία Ελλάδας και Γερμανίας κυριαρχεί στα ρεπορτάζ και τα σχόλια του γερμανικού τύπου.
Η διάσκεψη που συγκλήθηκε χθες με πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης και συμμετοχή εννέα ακόμη χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού διέλευσης των προσφύγων είναι το κυρίαρχο θέμα σχολιασμού στον σημερινό γερμανικό τύπο. Η διάσκεψη της Βιέννης «διχάζει την Ευρώπη» επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη διάσκεψη για το προσφυγικό δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Γερμανία. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «υπό την ηγεσία της Αυστρίας δέκα χώρες βάζουν τέρμα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων – μαζί θέλουν να περιορίσουν το προσφυγικό ρεύμα από την Ελλάδα».
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται επίσης στην έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «εκφράζει τα παράπονά του στην Άγκελα Μέρκελ» για το γεγονός ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν τις συμφωνίες».
«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη» παρατηρεί σε τίτλο δημοσιεύματός της η εφημερίδα Die Welt, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα ασκεί κριτική στη σύνοδο για τη βαλκανική οδό στη Βιέννη». Σύμφωνα με την Tageszeitung, «το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν προσκλήθηκαν καν στη διάσκεψη δείχνει ότι η Αυστρία δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα απλά θα προωθεί τους πρόσφυγες, δεν στερείται μιας κάποιας κωμικής διάστασης. Τι έχουν κάνει έως τώρα οι υπόλοιπες σύμμαχες χώρες; Το να αφεθεί η Ελλάδα στα κρύα του λουτρού αποτελεί συνειδητή αποδοχή της αποσταθεροποίησης της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως πλήττεται από την κρίση», εκτιμά η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Συνασπισμός κατά της Μέρκελ»
Όπως σημειώνει σε σχόλιό της η Saarbrücker Zeitung, «η Αυστρία έθεσε σε κίνηση μια κακόβουλη αλυσιδωτή αντίδραση. (…) Όταν έκλεισε τα σύνορά της ακολούθησαν τα κράτη των Βαλκανίων, γι' αυτό τώρα η Ελλάδα ως ο πιο αδύναμος κρίκος καλείται να διαχειριστεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει θέατρο ανθρώπινης τραγωδίας. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν το διακύβευμα ήταν η διάσωση των χρημάτων της, η ευρωζώνη ήταν ενωμένη. Και τώρα;» διερωτάται με νόημα η γερμανική εφημερίδα.
«Συνασπισμό κατά της Μέρκελ» χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Βιέννης η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν συμφωνία για την απώθηση των προσφύγων». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «στην προσφυγική πολιτική η Αυστρία ακολουθεί δικούς της δρόμους – χωρίς τη Γερμανία».
Σύμφωνα με την Neue Osnabrücker Zeitung, η Γερμανία και η Ελλάδα «βρίσκονται υπό πίεση». Η μεν Γερμανία επειδή απώλεσε την Αυστρία ως σύμμαχο στην προσφυγική της πολιτική και η Ελλάδα επειδή πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη εξαιτίας της συσσώρευσης των προσφύγων, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων. Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Αυστρίας και τονίζει: «Η μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι εθνικό. Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, που αδυνατεί να ανταποκριθεί. Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα πιστεύει πλέον στο εγχείρημα που λέγεται Ευρώπη».
Άρης Καλτιριμτζής
Comments