100 χρόνια από την «κόλαση του Βερντέν»

Πολιτική

100 χρόνια από την «κόλαση του Βερντέν»

Τα χαρακώματα του Βερντέν είναι εμβληματικά για την πιο σκοτεινή σελίδα της γαλλογερμανικής ιστορίας. 100 χρόνια μετά τις δραματικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μέρκελ και Ολάντ συμμετέχουν στην τελετή μνήμης.
«Ποτέ πια πόλεμος» είναι το μήνυμα του γερμανού ιστορικού Γκερντ Κρούμαϊχ 100 χρόνια μετά την «κόλαση του Βερντέν», στην οποία έχασαν τη ζωή τους 300.000 και τραυματίστηκαν 400.000 Γερμανοί και Γάλλοι στρατιώτες. Όμως το Βερντέν εκτός από εμβληματικός τόπος για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε πριν από 32 περίπου χρόνια συνώνυμο της γερμανογαλλικής συμφιλίωσης. Το 1984 ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν έδωσαν αυθόρμητα, ο ένας το χέρι στον άλλο, την ώρα που στη διάρκεια της τελετής ακούγοντας οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Η φωτογραφία έκανε τότε το γύρο του κόσμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κληρονομιά των Κολ και Μιτεράν βαραίνει στους ώμους της Α. Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ που εκπροσωπούν σήμερα τη Γερμανία και τη Γαλλία στην τελετή μνήμης. Οι δύο ηγέτες δεν θα επαναλάβουν, φυσικά, την συμβολική κίνηση των Μιτεράν και Κολ. Αναμένεται ωστόσο «να στείλουν νέο μήνυμα για την συμφιλίωση και φιλία των δύο χωρών».
Ο ιστορικός Γκερντ Κρούμαϊχ έχει αναλάβει να ξεναγήσει τους δύο ηγέτες στο μνημείο που ανακαινίστηκε πλήρως για συνολικά 12,5 εκ. ευρώ. Μέρκελ και Ολάντ θα επισκεφθούν και το οστεοφυλάκιο Ντουομόντ, όπου βρίσκονται τα οστά 130.000 Γάλλων αλλά και Γερμανών στρατιωτών.
Τόπος μνήμης για Γάλλους, αλλά και Γερμανούς
Μιτεράν και Κολ δίνουν στο Βερντέν τα χέρια σε ένδειξη συμφιλίωσης
Μιτεράν και Κολ δίνουν στο Βερντέν τα χέρια σε ένδειξη συμφιλίωσης
Μέχρι πρόσφατα το μνημείο του Βερντέν ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στους νεκρούς Γάλλους στρατιώτες. Όπως λέει ο γερμανός ιστορικός, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερντέν ήταν μόνο μια γαλλική μνήμη. Κυρίως οι ενώσεις πρώην στρατιωτικών δεν επιθυμούσαν καμία απολύτως αλλαγή. Όμως το 2014, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαράχτηκε το πρώτο όνομα γερμανού στρατιώτη στο οστεοφυλάκιο.
Την τελετή επιμελείται φέτος ο γερμανός, φιλογάλλος σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος βραβεύθηκε με Όσκαρ το 1979 για την ταινία «Τενεκεδένιο Ταμπούρλο». Παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν είχε καμία όρεξη να αναλάβει κάτι τέτοιο δεν μπορούσε, από την άλλη πλευρά, να αρνηθεί πρόταση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει προβλέψει για σήμερα ένα «λιτό διάλογο χωρίς μεγαλοπρέπεια, χωρίς καν τελετή». Η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ θα συναντηθούν με δεκάδες νέους από τη Γαλλία και τη Γερμανία κοντά στο οστεοφυλάκιο Ντουομόν μπροστά από τους χιλιάδες σταυρούς του Βερντέν. Ο γερμανός σκηνοθέτης ευελπιστεί ότι οι νέοι θα μεταφέρουν στο μέλλον τις αναμνήσεις από την ιστορική αυτή συνάντηση.
dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc