Η Ευρώπη φοβαται νέα κύματα
Η Ευρώπη φοβάται «νέα κύματα»
Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την τύχη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και των συνεπειών που θα είχε η ενδεχόμενη κατάρρευσή της, οι χώρες που βρίσκονται στη βαλκανική οδό, με επικεφαλής την Ουγγαρία, εντείνουν τους μεθοριακούς ελέγχους και ορθώνουν νέους, ανθεκτικότερους φράχτες. Παρ’ όλα αυτά, αυξημένες ροές προσφύγων καταγράφονται καθημερινά, ακόμη και από άλλες ανορθόδοξες οδούς, π.χ. μέσω Πολωνίας. Οπως έγραψε αυτήν την εβδομάδα το σάιτ Politico, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση από τα ανατολικά σύνορά της, καθώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Ρωσία, στην πλειοψηφία τους Τσετσένοι, εξαπλασιάστηκε φέτος από 307 τον Ιανουάριο σε 1.835 τον Ιούνιο. Στην Αυστρία 100-150 μετανάστες καταφτάνουν καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και ο αριθμός αυτός είναι ανάλογος με εκείνον του περυσινού Αυγούστου.
Η μοναδική διαφορά είναι πως οι διακινητές μεταφέρουν πλέον μικρούς αριθμούς μεταναστών, κυρίως με ιδιωτικά αυτοκίνητα, για να υπερβούν τους ελέγχους στα σύνορα.
Δυσκολίες στη φύλαξη των συνόρων της αντιμετωπίζει η Σερβία, καθώς 600 και πλέον μετανάστες επιχείρησαν φέτος να περάσουν στη Ρουμανία και αναχαιτίστηκαν από τις αρχές της χώρας. Τη συνδρομή της στο Βελιγράδι προσφέρθηκε να παράσχει η Βουδαπέστη, που προβλέπει «αυξημένη ανάγκη για ασφάλεια».
Οπως χαρακτηριστικά είπε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, θα χρειαστεί ένας νέος ογκώδης φράχτης στα νότια σύνορα της χώρας του, για να θωρακιστεί η Ευρώπη από μια πιθανή μαζική αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Εδωσε, δε, ως παράδειγμα για μια τέτοια εξέλιξη την απόφαση της Αγκυρας να αφήσει τους εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία να αναχωρήσουν με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.
Η επίμαχη εξαγγελία του συνέπεσε με τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και δεν εφαρμοστεί η σχετική συμφωνία, «το ζήτημα των προσφύγων δεν θα παραμείνει εντός τουρκικών συνόρων, αλλά κινδυνεύει να αναχθεί σε τεράστιο περιφερειακό πρόβλημα, που θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».
Ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι «σε απόλυτους αριθμούς ο αριθμός των ανθρώπων που ελπίζουν να εξασφαλίσουν άσυλο στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων».
Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η λύση είναι η σύναψη συμφωνιών σαν εκείνη της Ε.Ε. με την Τουρκία και με άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία.
«Αυτού του είδους οι συμφωνίες είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων», εξήγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Νόιε Πασάουερ». Επιπλέον, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του σχεδίου επανεγκατάστασης, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλωστε, η Γερμανία είναι εκείνη που ευεργετήθηκε περισσότερο από το περυσινό μεταναστευτικό κύμα: πέρυσι ο πληθυσμός της σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1992 λόγω της άφιξης μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, καίριας σημασίας είναι η ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία κι αυτό είναι δύσκολο όσο παραμένουν ιδρυματοποιημένοι σε ειδικές, απομονωμένες δομές. Οπως σχολίασε σε ρεπορτάζ το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης στη Γερμανία, η ανεργία στις τάξεις τους αυξάνεται επειδή πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να διστάζουν να προσλάβουν μετανάστες. Οι 30 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο έχουν προσλάβει μόλις 56 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 50 απασχολούνται στα γερμανικά ταχυδρομεία.
Comments