παρεμβάσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.........


Παρεμβάσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από Πικραμμένο, Αλιβιζάτο, Μαρκή

Παραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Ποταμιού
Παρεμβάσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από Πικραμμένο, Αλιβιζάτο, Μαρκή
Share
εκτύπωση  

Καταπέλτης για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Δικαιοσύνης ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν στην εκδήλωση του Ποταμιού με θέμα «Ποιός απειλεί τη Δικαιοσύνη;».

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφέρθηκε ευθέως στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Διαβάζουμε σκωπτικά και ειρωνικά σχόλια καθώς και προφανείς υπαινιγμούς που αναφέρονται σε ακατάλληλα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί, σε ηγετικές θέσεις και άλλα πολλά για τη Δικαιοσύνη», είπε. «Ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι χαρακτήρας και η προσωπικότητα του δικαστικού λειτουργού που του επιτρέπει ή όχι να αντιστέκεται.

Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει ανεπηρέαστος από παρεμβάσεις και επιρροές, της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να τον απασχολεί την ώρα που κρίνει εάν είναι αρεστός στους ανωτέρους του ή στον πολιτικό κόσμο. Ή πολύ περισσότερο δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη συγκυρία που διαμορφώνει την κοινή γνώμη σε συγκεκριμένη στιγμή». Και πρόσθεσε ότι  «η δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν εάν η ίδια δεν τείνει ευήκοον ους στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Μόνο ο κακός εαυτός δηλαδή άτολμοι και ανάξιοι δικαστές απειλούν το κύρος της δικαιοσύνης».

Ο κ. Πικραμμένος προχώρησε ένα βήμα ακόμα: «Είναι μεγάλη η στενοχώρια για εμάς τους πρώην προέδρους που τηρήσαμε τις παραδόσεις του ΣτΕ. Είναι ενδεχομένως ανθρώπινο να θεωρεί ο κάθε δικαστής οτι η υπόθεση που δικάζει είναι η πιο σημαντική. Ομως την κρίσιμη στιγμή οφείλει να κάνει την προσωπική του υπέρβαση με ευθύνη και εντιμότητα. Μακριά από εγωισμούς, ανθρώπινες αδυναμίες και τακτικισμό, γιατί η απόφαση του επιβαρύνει το σύνολο της δικαιοσύνης και την κοινωνία στην οποία ειναι υπόλογος.

Όλοι κληθήκαμε να δικάσουμε σημαντικές υποθέσεις και θεωρώ οτι τις δικάσαμε σύμφωνα με τις διαμορφωμένες παραδόσεις του Σώματος καταβάλλοντας προσπάθεια να μην τεθεί εν αμφιβόλω το κύρος του δικαστηρίου». Υπενθύμισε στους συναδέλφους του οτι έχουν ορκιστεί να φυλάττουν το Σύνταγμα και τον νόμο. «Δεν πρέπει να θαμπωνόμαστε από την εξουσία που έρχεται και παρέρχεται. Εμείς οι πρώην πρόεδροι του ΣτΕ παραλάβαμε και παραδόσαμε ψηλά το κύρος του δικαστηρίου στην κοινωνία. Η παράδοση αυτή δεν είναι διαπραγμάτευσιμη. Αναμένουμε και απαιτούμε να τη δούμε να συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Στο πάνελ εκτός από τον κ. Πικραμμένο βρίσκονταν οι:Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Μαρκής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. - επίτιμος Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και Γεώργιος Δημήτραινας, Επίκουρος Καθηγητή Νομικής ΔΠΘ. Στο ακροατήριο, που ήταν πολύ ζωντανό και αντιδρούσε πότε με χειροκτοτήματα και πότε με γέλια ήταν οι: Ευτέρπη ΚουτζαμάνηΑσημίνα ΣαντοριναίουΕιρήνη Γιανναδάκη και Γεώργιος Σταυρόπουλος από το δικαστικό χώρο και Στέφανος ΜάνοςΓιάννης ΠανούσηςΘεόδωρος ΣκυλακάκηςΓιώργος ΦλωρίδηςΠέτρος ΔούκαςΝικόλαος Κανελλόπουλος, όπως και βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος ΛυκούδηςΣπύρος ΔανέλληςΙλχάν ΑχμέτΙάσονας ΦωτήλαςΓιώργος Μαυρωτάς και Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Αλιβιζάτος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση κατά της Γεωργίας Τσατάνη, και παρατήρησε ότι είναι η πρώτη επίθεση κατά δικαστή μετά από είκοσι χρόνια, η τελευταία έγινε απο την 17Ν, θύμισε. «Η πρόκληση είναι μεγάλη. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέες απειλές», επισήμανε. Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε το πρόβλημα της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ιδεολογικής επιρροής των κομμάτων και των νέων πελατειακών δικτύων (π.χ Εκκλησία, εθνικά θέματα, κ.α) που ασκούν επιρροή στους δικαστές. Αναφερόμενος στο παράδειγμα του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Στέφανου Ματθία που δεν τολμούσε κανένας πολιτικός να τον πάρει τηλέφωνο παρατήρησε ότι «δεν είναι πάρα πολλοί οι δικαστές που δίνουν την εντύπωση ότι αν ο πρωθυπουργός ή ένας υπουργός έπαιρνε τηλέφωνο θα τον πέταγαν έξω».

 Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί νομοθετικής παρέμβαση ώστε να μην συνταξιοδοτηθεί η Βασιλική Θάνου, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να τολμάει κάποιος να προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών κόντρα σε όσα επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νομός Παππά και αλλά και η προκήρυξη τεσσάρων αδειών μόνο, και σημείωσε ότι οι ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου και οι παλιές εξαρτήσεις είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της δικαιοσύνης. «Ο δικαστής καλόπιστα ή κακόπιστα δεν μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στην κοινή γνώμη. Να αισθάνεται με άλλα λόγια ότι ακόμη και σε κάποια ακραία πολιτικά μέτρα οφείλει να υποταχθεί. Είναι άλλο η αναγνώριση του προβαδίσματος της πολιτικής εξουσίας και άλλο οι κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες να μην ελέγχονται εν ονόματι - η λέξη της μόδας και κατά τη γνώμη είναι καταστροφική - εν ονόματι του κλίματος», ανέφερε, με προφανή την αιχμή κατά του προέδρου του ΣτΕ.


«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα δώσει αυξήσεις στους δικαστές είναι άμεση και ξεκάθαρη συναλλαγή», τόνισε ο κ. Μαρκής, ο οποίος περιέγραψε έξω από τα δόντια την κατάσταση στη δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε εκτενώς σε υποθέσεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θεσμική απρέπεια» την μήνυση της κ. Θάνου στον Σταύρο Τσακυράκη.

Θύμισε επίσης την καταγγελία του Αλέξη Μητρόπουλου ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρηςτον απείλησε με τον  
«Γιάννη τον εισαγγελέα», ο οποίος είναι «υπαρκτό πρόσωπο», όπως είπε. «Υπάρχουν ειδικοί εισαγγελείς που πάνε σε υπηρεσίες του δημοσίου για να ελέγχουν τη νομιμότητα και να προστατεύουν τους πολίτες. Ο συγχρωτισμός τους με τις υπηρεσίες αυτές μπορεί να τους επηρεάσει και να τους απορροφήσει όπως έχει κάνει σε ορισμένους εισαγγελείς που έχουν επηρεαστεί από τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις με υπουργούς και άλλους Κυβερνητικούς παράγοντες» τόνισε. Παρατήρησε ακόμα ότι διαχρονικά η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιοσύνης και του κόσμου κλονίζεται από την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης και σημείωσε ότι οι επενδύσεις στη δικαιοσύνη θεωρούνται αντιπαραγωγικές.

Στο θέμα των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο κ. Τέντες. «Οι συνέπειες είναι πολλές. Κλονίζεται η πίστη του κόσμου στη δικαιοσύνη αλλά και στο κύρος των δικαστικών. Εκτίθεται η χώρα διεθνώς αφού οι καθυστερήσεις οδηγούν σε καταδίκες, πάνω από 400, και πολλά πρόστιμα» ανέφερε. Επίσης, συνέδεσε την ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης με την ανάπτυξη λέγοντας ότι η κρίση «δεν αντιμετωπίζεται χωρίς επενδύσεις και αυτές χωρίς αξιόπιστο δικαστικό σύστημα δεν πρόκειται να γίνουν».

 «Ο μέσος όρος αναμονής για μια μέση δίκη είναι οι 1580 μέρες και μας κατατάσσουν στην 155 θέση παγκοσμίως, στους ουραγούς της απόδοσης της δικαιοσύνης», επισήμανε. «Η ποινική δικαιοσύνη αποδίδεται μόνο από έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστή», υπογράμμισε ο κ. Δημητραινας, και ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δικαιοσύνη λέγοντας: «Στις θεσμικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στην δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός οι πολιτικοί και τα κόμματα. Οι εξωθεσμικές δυνάμεις είναι Ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από έναν αμερόληπτο δικαστή».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι το παιχνιδάκι της κάθε κυβέρνησης. Υπάρχει ο τρόπος για να αποκτήσει η χώρα μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη και αποτελεσματική. Και γι' αυτό θα προσπαθήσει το Ποτάμι. Καταθέτει προτάσεις πιστό σε αυτό που από την αρχή είπαμε. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc