Οι γείτονές μας και η Ευρώπη


MONIMEΣ ΣTHΛEΣHμερομηνία δημοσίευσης20-12-13
Οι γείτονές μας και η Ευρώπη
Tου Σταυρου Τζιμα
Το Βελιγράδι πανηγυρίζει, τα Τίρανα χαμογελούν και ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια καταριέται την Αθήνα. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το κλίμα στα βόρεια σύνορά μας μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την πορεία προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών ή των χωρών που επιδιώκουν να λάβουν υποψηφιότητα.
Τι ακριβώς έγινε στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας; Το Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις 21 Ιανουαρίου. Παρέπεμψε το αλβανικό αίτημα για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας για τη σύνοδο του ερχόμενου Ιουνίου, με τους ΥΠΕΞ να υπογραμμίζουν πως μέχρι τότε «αναμένουμε από την Αλβανία να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά». Απέρριψε, για μια ακόμα φορά, την αίτηση της ΠΓΔΜ να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς έκρινε πως δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, ούτε όμως στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και της διευθέτησης των οξύτατων εσωτερικών πολιτικών διενέξεων. Οσο για την Τουρκία, παρέμεινε η ίδια περίπλοκη κατάσταση στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, ενώ η επικίνδυνη πολιτική αστάθεια στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την παραμικρή εξέλιξη στο αίτημά της να χαρακτηριστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ο «ευρωπαϊκός χάρτης», στα άκρως ευαίσθητα δυτικά Βαλκάνια διαμορφώνεται πλέον ως ακολούθως: η Κροατία είναι ήδη μέλος της Ε.Ε., το Μαυροβούνιο προηγείται της κούρσας των υπολοίπων ενδιαφερομένων, καθώς διανύει τη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για τη Σερβία ανοίγει η πόρτα μετά την απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών, η Αλβανία εφόσον της δοθεί το καθεστώς τον Ιούνιο θα έχει κάνει το πρώτο βήμα, το Κόσοβο με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης πάει να μπει και αυτό σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM παραμένει καθηλωμένη κυρίως εξαιτίας των εμμονών του ηγέτη της.
Ετσι έχει η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί η Αθήνα ως ασκούσα από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες την προεδρία της Ε.Ε. Οι αποφάσεις του συμβουλίου των ηγετών των κρατών-μελών λειτουργούν βεβαίως ως πλαίσιο στο οποίο δεσμεύεται να κινηθεί η προεδρεύουσα χώρα και φυσικά η ελληνική προεδρία δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Δεν πρέπει, επομένως, να περιμένει κανείς θεαματικές εξελίξεις στο καυτό για τους δυτικοβαλκάνιους ζήτημα της ευρωπαϊκής τους πορείας. Μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που τις δίνονται σε επίπεδο χειρισμών ώστε να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία για ΟΛΟΥΣ ανεξαρτήτως τους ενδιαφερόμενους γείτονες.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να φέρει την Ευρώπη στα σύνορά της. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια θαυμάσια ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να επανακάμψει στα Βαλκάνια.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc