«Όλοι και όλα θα ερευνηθούν» Έρευνες και συλλήψεις στην Τουρκία για την υπόθεση της διαρροής εμπιστευτικών συνομιλιών. «Όλοι και όλα θα ερευνηθούν» δηλώνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές. H σύλληψη του δημοσιογράφου Οντέρ Αϋτάτς σήμερα τα ξημερώματα και στη συνέχεια η απελευθέρωσή του για την υπόθεση της διαρροής από τη μυστική σύσκεψη στο υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν η πρώτη νομική ενέργεια για την υπόθεση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εισαγγελέα. Ο Αϋτάτς που δημοσιογραφεί στον όμιλο που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, φέρεται να συνελήφθη επειδή σε τηλεοπτικές δηλώσεις του δυο ημέρες πριν τη χθεσινή διαρροή, είχε πει ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για μια περιορισμένη επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας ως μέσο προπαγάνδας για τις αυριανές εκλογές. «Όλα και όλοι θα ερευνηθούν με τον πιο εξονυχιστικό τρόπο,» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούγογλου. Γκιουλ: «Η διαρροή είναι πράξη κατασκοπείας» «Όλα και όλοι θα ερευνηθούν με τον πιο εξονυχιστικό τρόπο,» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούγογλου «Όλα και όλοι θα ερευνηθούν με τον πιο εξονυχιστικό τρόπο,» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούγογλου Το πιο ενοχλητικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο είναι ότι, όπως έδειξαν οι πρώτες έρευνες, το πρόσωπο που έκανε την υποκλοπή προέρχεται «εκ των έσω», όπως επισήμανε. Ακόμη πιο δυσάρεστη ήταν επίσης η πληροφορία ότι στο δωμάτιο όπου έγινε η μυστική σύσκεψη «δεν ανακαλύφτηκε κοριός» και ότι το δωμάτιο είχε ειδική ηλεκτρονική θωράκιση κατά των υποκλοπών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες την θέλουν -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- ανίκανη να ελέγξει ευαίσθητα κρατικά μυστικά, ύστερα μάλιστα και από το τεράστιο κύμα εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε κατά των «Γκιουλενιστών», στην αστυνομία, τις δυνάμεις ασφαλείας και το δικαστικό σώμα. Ακόμη και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος δηλώνοντας ότι η διαρροή είναι «πράξη κατασκοπείας» και υποσχόμενος ότι δεν θα επιδειχθεί «καμία ανοχή» στους ενόχους όταν συλληφθούν. Την παραμονή, λοιπόν, των κρίσιμων αυριανών εκλογών τα περίπου 52 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 2.131 δήμους της χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν ή όχι, γνωρίζοντας επίσης ότι η πολυεπίπεδη κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο δεν πρόκειται να τερματισθεί με τα αυριανά αποτελέσματα της κάλπης. Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
«Όλοι και όλα θα ερευνηθούν»
Έρευνες και συλλήψεις στην Τουρκία για την υπόθεση της διαρροής εμπιστευτικών συνομιλιών. «Όλοι και όλα θα ερευνηθούν» δηλώνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
H σύλληψη του δημοσιογράφου Οντέρ Αϋτάτς σήμερα τα ξημερώματα και στη συνέχεια η απελευθέρωσή του για την υπόθεση της διαρροής από τη μυστική σύσκεψη στο υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν η πρώτη νομική ενέργεια για την υπόθεση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εισαγγελέα. Ο Αϋτάτς που δημοσιογραφεί στον όμιλο που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, φέρεται να συνελήφθη επειδή σε τηλεοπτικές δηλώσεις του δυο ημέρες πριν τη χθεσινή διαρροή, είχε πει ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για μια περιορισμένη επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας ως μέσο προπαγάνδας για τις αυριανές εκλογές. «Όλα και όλοι θα ερευνηθούν με τον πιο εξονυχιστικό τρόπο,» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούγογλου.
Γκιουλ: «Η διαρροή είναι πράξη κατασκοπείας»
Το πιο ενοχλητικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο είναι ότι, όπως έδειξαν οι πρώτες έρευνες, το πρόσωπο που έκανε την υποκλοπή προέρχεται «εκ των έσω», όπως επισήμανε. Ακόμη πιο δυσάρεστη ήταν επίσης η πληροφορία ότι στο δωμάτιο όπου έγινε η μυστική σύσκεψη «δεν ανακαλύφτηκε κοριός» και ότι το δωμάτιο είχε ειδική ηλεκτρονική θωράκιση κατά των υποκλοπών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες την θέλουν -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- ανίκανη να ελέγξει ευαίσθητα κρατικά μυστικά, ύστερα μάλιστα και από το τεράστιο κύμα εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε κατά των «Γκιουλενιστών», στην αστυνομία, τις δυνάμεις ασφαλείας και το δικαστικό σώμα. Ακόμη και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος δηλώνοντας ότι η διαρροή είναι «πράξη κατασκοπείας» και υποσχόμενος ότι δεν θα επιδειχθεί «καμία ανοχή» στους ενόχους όταν συλληφθούν. Την παραμονή, λοιπόν, των κρίσιμων αυριανών εκλογών τα περίπου 52 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 2.131 δήμους της χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν ή όχι, γνωρίζοντας επίσης ότι η πολυεπίπεδη κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο δεν πρόκειται να τερματισθεί με τα αυριανά αποτελέσματα της κάλπης.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος dw de
Comments