Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.

Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.

Ολα τα... λεφτά είναι ο νόμος-σκούπα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή έως την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή καθώς η ψήφισή του «ξεκλειδώνει» τις αναμενόμενες δόσεις από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.
«Ο νόμος αξίζει 12 δισ. ευρώ», όπως χαρακτηριστικά λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να δουν ψηφισμένες τις διατάξεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ώστε στο Eurogroup της 1ης Απριλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση δόσεων από τον Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση του ποσού αυτού θα γίνει τμηματικά σε «υποδόσεις».
Μάλιστα σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group και αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των «υποδόσεων».
Στη συνέχεια, εντός του Απριλίου θα υπάρξει απόφαση και από το ΔΝΤ για αποδέσμευση τουλάχιστον μίας δόσης 1,8 δισ. ευρώ, αν και όλα θα κριθούν από την εισήγηση του Π. Τόμσεν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και είναι πιθανό το Ταμείο να δώσει δύο δόσεις, δηλαδή άλλα 1,8 δισ. ευρώ.
Ρυθμίσεις για τις τράπεζες, διαρθρωτικές αλλαγές ΟΟΣΑ και φορολογικό, οι τρεις διακριτές ενότητες που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Ο Γ. Στουρνάρας με τον Β. Σόιμπλε
Ρυθμίσεις για τις τράπεζες, διαρθρωτικές αλλαγές ΟΟΣΑ και φορολογικό, οι τρεις διακριτές ενότητες που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Ο Γ. Στουρνάρας με τον Β. Σόιμπλε
Δηλαδή, όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, οι αποφάσεις των εταίρων μας θα αφορούν χρηματοδότηση ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να φθάσει ακόμη και στα 13,7 δισ. ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο θα έχει τρεις διακριτές ενότητες. Θα περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (μεταξύ των οποίων ρυθμίσεις για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φορολογικά ζητήματα (μείωση προστίμων, βελτίωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων και αύξηση ακατάσχετου). Το ίδιο στέλεχος εμφανίζεται βέβαιο ότι ο νόμος θα υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο και η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις καλύπτοντας τις ανάγκες για αποπληρωμή ομολόγων εντός του Μαΐου.
Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.
Με το που λήξει η εκκρεμότητα με την έγκριση των δόσεων, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος έτους, την έξοδο στις αγορές πιθανότατα πριν από τις ευρωεκλογές και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 το οποίο ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους μας ότι είναι δυνατόν να καλυφθεί χωρίς πρόσθετο δανεισμό.
Μάλιστα τα «εργαλεία» που είναι διαθέσιμα καλύπτουν το συγκεκριμένο ποσό.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την επαναγορά από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank προνομιούχων μετοχών αξίας 1,75 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο, την ανανέωση ομολόγων (1,5 δισ. ευρώ) του Δημοσίου που έχει το ΕΤΕΑΝ (1,5 δισ. ευρώ, λήγουν τον Αύγουστο) και την έκδοση πενταετών ομολόγων για την άντληση από τις αγορές τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.
ΔΙΑΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Νέο τοπίο για γάλα και φάρμακα
Το πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση περιέχει παρεμβάσεις στην αγορά γάλακτος, καθώς επίσης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα φαρμακεία, τα βιβλία, το ψωμί και τα ξενοδοχεία. Ολες θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά το γάλα, αφού ουσιαστικά προβλέπεται η δημιουργία τριών κατηγοριών για το προϊόν. Η πρώτη είναι το «γάλα ημέρας» και ονομάζεται έτσι επειδή έχουν μεσολαβήσει 24 ώρες από τη στιγμή του αρμέγματος μέχρι την παστερίωσή του. Θα μπορεί να μείνει στο ράφι για δύο ημέρες, δηλαδή η διάρκεια ζωής του μετρά από την παστερίωση μέχρι την ημερομηνία λήξης. Η δεύτερη κατηγορία είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης. Καταργείται η θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών και η λήξη θα ορίζεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην ΕΕ το χαμηλής παστερίωσης είναι 7, 10 και 11 ημερών. Τέλος, η τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης.
Tο νομοσχεδιο που ξεκλειδωνει τα 12 δισ.
Πολύς θόρυβος, επίσης, γίνεται για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μιας και θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και με ανώτατη τιμή τη σημερινή που θα ισχύει μέχρι και το 2016. Καταργείται, εξάλλου, το οριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%), το οποίο θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες. Στην περίπτωση που υποχωρήσουν οι τιμές λόγω κατάργησης του περιθωρίου κέρδους, τότε θα συνεχίσει το καθεστώς.
Ως προς τα φαρμακεία, δεν θα επιτρέπεται το άνοιγμα από μη φαρμακοποιούς αλλά θα υπάρχει ελαστικότητα στα όρια σύμπραξης για την ίδρυση φαρμακείων.
Στα λογοτεχνικά βιβλία καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης (θα ισχύει μόνο για την πρώτη έκδοση). Η πώληση του ψωμιού θα γίνει με το ζύγι και όχι με προκαθορισμένο βάρος, ενώ η κατασκευή ξενοδοχείων σε αστικές περιοχές θα γίνεται ελεύθερα.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτελέσει μέρος του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Εφόσον υπερψηφιστεί, ανοίγει ο «δρόμος» για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, δηλαδή εκείνη που αφορά τη Eurobank.
Ο νόμος θα ικανοποιεί δύο αναγκαίες συνθήκες για την Αύξηση Κεφαλαίου της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια.
1. Η πρώτη συνθήκη που θα ικανοποιεί αφορά την ευελιξία τιμολόγησης της μετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αλλαγή αυτή θα προστατεύει και τα εκτελεστικά διοικητικά μέλη του ΤΧΣ και της Eurobank.
2. Η δεύτερη και επίσης αναγκαία προϋπόθεση που θα επιτρέψει την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων είναι να επιτραπεί μέσω του νόμου η παραίτηση των δικαιωμάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση δικαιωμάτων και όχι με την πώληση υπαρχόντων, γεγονός που σημαίνει ότι για να μπουν νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθεί το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα.
Επιπλέον, ο νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει δημόσια προσφορά στους κατόχους των warrants, προκειμένου να επιστραφούν γρηγορότερα στα δημόσια ταμεία τα κρατικά κεφάλαια από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Εφόσον κριθεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ΤΧΣ ότι είναι συμφέρουσα μία τέτοια ενέργεια, θα εξεταστεί και συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή οι ειδικότεροι όροι της δημόσιας προσφοράς. Εκτιμάται ότι με μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε το ελληνικό Δημόσιο να λάβει πίσω και περισσότερα κεφάλαια από αυτά που τοποθέτησε στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οπως προβλέπει σήμερα ο νόμος, τα κεφάλαια που θα επιστραφούν από τους μετόχους των τραπεζών στα δημόσια ταμεία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Τι αλλάζει σε φόρο υπεραξίας-πρόστιμα
Μεγάλη μείωση προστίμων, βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας ακινήτων και αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ προβλέπονται σε διατάξεις του... μίνι - φορολογικού, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα για τα πρόστιμα προς την Εφορία προωθείται:
  • Μείωση στα 250 από 1.000 ευρώ για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία β' κατηγορίας).
  • Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γ' κατηγορίας).
Εξάλλου από τον φόρο υπεραξίας θα εξαιρούνται τα προς πώληση ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών ή των 25 ετών. Για τον υπολογισμό τους φόρου υπεραξίας ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 15% θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι οι αντικειμενικές τιμές. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην καθιέρωση «μαθηματικού τύπου» για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η τιμή κτήσης του ακινήτου, ενώ προβλέπεται και αφορολόγητο 25.000 ευρώ για ακίνητα που πωλούνται πέντε χρόνια μετά την απόκτησή τους.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Παράλληλα, μπαίνει τέλος στη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις) για χρέη στο Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ, από 300 που ισχύει σήμερα.
Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και συμψηφισμός απαιτήσεων των πολιτών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Κώστας Τσαχάκης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc