Στη Βουλή η μάχη του πολυνομοσχεδίου

Στη Βουλή η μάχη του πολυνομοσχεδίου

Με έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και αποχώρηση του ΚΚΕ, εισήχθη προς επεξεργασία στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομία στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις.

Στη Βουλή η μάχη του πολυνομοσχεδίου
Απέναντι στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.

Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης. Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση τουΠαναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο επί του διαδικαστικού θέματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. Απευθυνόμενους προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα είπε: «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης». «Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε πως η κυβέρνηση εξευτέλισε όλες τις διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να «περάσει» το νομοσχέδιο, πρόσθεσε πως «αφού έβαλε πρόεδρο κόμματος στη φυλακή, σ' αυτά θα κολλήσει;» και χαρακτήρισε «τσίρκο» το Κοινοβούλιο.

Η Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων. Λίγο μετά τις 3:30 ο εισηγητής του κόμματος ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση, σε ένδειξη εναντίωσης στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κος Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάςαπό τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,Πάρις Κουκουλόπουλος αφού διευκρίνισε πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη απευθύνει προς τους υπουργούς ερωτήματα για κάποια άρθρα (φωτοβολταϊκά, τράπεζες κ.α.) που δεν είναι προαπαιτούμενα, είπε πως η αυριανή είναι ιστορική ψηφοφορία αφού η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.   ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc