Εβδομήντα χρόνια από τη Νορμανδία AFP, REUTERS

Εβδομήντα χρόνια από τη Νορμανδία

AFP, REUTERS
Πριν από 70 χρόνια, πήρε μέρος, ως τυφεκιοφόρος του βρετανικού στρατού, στη μεγαλύτερη απόβαση στα χρονικά του πολέμου. Χθες, ο Τζορτζ Φρεντς βρέθηκε ξανά στη Νορμανδία για να τιμήσει, μαζί με άλλους 3.000 βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τουλάχιστον 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την ιστορική επέτειο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εκατοντάδες από τους τελευταίους επιζώντες βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξανάβαλαν τις στρατιωτικές στολές τους για να παρευρεθούν στον εορτασμό των 70 χρόνων από την ιστορική απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες και στις δύο πλευρές της Μάγχης και θα κορυφωθούν σήμερα στις ιστορικές ακτές της Γαλλίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, γεγονός που καθιστά τον εορτασμό αφορμή για σημαντικές διαβουλεύσεις γύρω από το ουκρανικό πρόβλημα.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, παραμονή της μεγαλύτερης απόβασης στην ιστορία του πολέμου, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας κατέθεσε στεφάνι στη γέφυρα «Πήγασος», κοντά στη γαλλική πόλη Καν, ένα στρατηγικό πέρασμα που κατελήφθη από Βρετανούς αλεξιπτωτιστές λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Ιουνίου του 1944. Βρετανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην ακτή «Ξίφος», σε αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων, ενώ σμήνος επίδειξης της Βασιλικής Αεροπορίας πραγματοποιούσε θεαματικές πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Στο μεταξύ, το κέντρο των διεθνών διαβουλεύσεων για το ουκρανικό πρόβλημα μεταφέρθηκε από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, στο Παρίσι, όπου βρίσκονται από χθες οι διεθνείς ηγέτες που θα πάρουν μέρος στον σημερινό, επίσημο εορτασμό, στη Νορμανδία. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων και πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες για μια πρώτη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πέτρο Ποροσένκο, η οποία θα σηματοδοτούσε το πρώτο βήμα για την ειρηνική έξοδο από την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο Ολάντ, ο οποίος συνάντησε τον Ποροσένκο στη Βαρσοβία, την Τετάρτη, θα προσπαθήσει να υπάρξει τουλάχιστον μία χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο, κάτι που θα αποτελούσε μήνυμα αναγνώρισης του νέου Ουκρανού προέδρου από τη Μόσχα, λίγο πριν την αυριανή ορκωμοσία του, στο Κίεβο. Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. «Ξέρετε, δεν αποκλείω κανέναν. Θα υπάρχουν και άλλοι προσκεκλημένοι και δεν πρόκειται να τους αποφύγω. Θα μιλήσω μαζί τους», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ενας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον Ολάντ και τους συνεργάτες του ήταν να κρατήσουν σε απόσταση «ασφαλείας» τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τον επίσημο εορτασμό. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, με συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, την προθυμία του να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Λευκός Οίκος δεν έδειχνε, μέχρι χθες το βράδυ, παρόμοια διάθεση. Η αρνητική στάση του Λευκού Οίκου ανάγκασε τον Ολάντ να προγραμματίσει ξεχωριστά γεύματα με τους Ομπάμα και Πούτιν, όπου θα παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, προβλεπόταν να συναντηθούν και να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οσο για τον Ρώσο ηγέτη, πέραν του Ολάντ, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ύστερα από τη διήμερη σύνοδο της ομάδας του G7, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να αναγνωρίσει τον Ποροσένκο, επισείοντας και πάλι τον κίνδυνο πρόσθετων κυρώσεων εφόσον συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Αμερικανός ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει «κάποιες ανησυχίες» για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κατασκευάσει και να παραδώσει στη Ρωσία υπερσύγχρονα ελικοπτεροφόρα «Μιστράλ», παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.
 
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc