Τι κρύβει η ευρω-έκρηξη για χάρη του... Θεοχάρη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΟΣ
«E» 6/6
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΜέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΓΙΑΤΙ «ΛΑΤΡΕΨΕ» Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ

Τι κρύβει η ευρω-έκρηξη για χάρη του... Θεοχάρη

Αφηνίασαν... στις Βρυξέλλες με την απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το ύφος και οι επισημάνσεις που χρησιμοποίησε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Oλι Ρεν, για να εκφράσει τη δυσφορία της Επιτροπής, αρχικά θορύβησε την κυβέρνηση.

Τι κρύβει η ευρω-έκρηξη για χάρη του... Θεοχάρη
Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό πως η υπόθεση Θεοχάρη ήταν η αφορμή, προκειμένου η Επιτροπή να στείλει μήνυμα στην Αθήνα εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού, αλλά και όσον αφορά την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος.
Επί της ουσίας η γραφειοκρατία των Βρυξελλών επιχείρησε να δείξει... τα δόντια της και βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία. Εμφανίζεται μάλιστα προσκολλημένη στο γερμανικό δόγμα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, γεγονός που φανερώνει πως δεν έχει αντιληφθεί τις διεργασίες που ξεκίνησαν την επαύριο των ευρωεκλογών, προκειμένου να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να μπει ένα τέλος στην εποχή της αυστηρής λιτότητας.
Η στάση αυτή έφερε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής για την... παραίτηση Θεοχάρη, τονίζοντας ότι «κακώς εκδήλωσε ανησυχία». Πρόσθεσε δε πως «ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Πιο αναλυτικά, από την προεκλογική περίοδο αλλά και αμέσως μετά την 25η Μαΐου έχει αναπτυχθεί μία ρητορική στο εσωτερικό περί «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής πολιτικής και σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η οποία συνοδεύεται από τη σαφή άρνηση για ένα νέο δάνειο από την Ευρωζώνη. Ρητορική που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους εταίρους μας.
Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν αποκωδικοποιήσει όλες τις πληροφορίες και μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης.
Το μήνυμα
Στόχος των Ευρωπαίων είναι να στείλουν το μήνυμα πως πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία με την τρόικα και η Αθήνα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της μέσα στο καλοκαίρι, καθώς, πέραν όλων των άλλων, αποτελούν και σαφή προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Πέρα από τη ρητορική έχουν διαπιστώσει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον κι άλλες τοποθετήσεις με «αιχμηρές» δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης.
Μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων θα πάρει ο νέος υπουργός Οικονομικών στις 19 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αποφύγει τη... μουρμούρα των ομολόγων του. Ενδεικτική είναι άλλωστε η αντίδρασή τους στους χειρισμούς που οδήγησαν σε παραίτηση τον κ. Θεοχάρη. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους.
Κι αυτό, καθώς η τρόικα ήταν αυτή που είχε πιέσει εξ αρχής να έχει επαρκή αυτονομία η Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων και η θητεία του επικεφαλής να είναι πενταετής με «κλειστό» συμβόλαιο, προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του.
Επιπρόσθετα τα στελέχη της τριμερούς είχαν αποκτήσει καλή «χημεία» με τον κ. Θεοχάρη και του πίστωναν ότι εντός του 2013 η υπηρεσία του κατάφερε να προσεγγίσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Μαθαίνοντας λοιπόν πως η παραίτησή του ήταν προϊόν πιέσεων από την κυβέρνηση δεν δίστασαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους.
Η Κομισιόν το έκανε διά της επισήμου οδού με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ, να εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «αιτία βαθιάς ανησυχίας». Μάλιστα προέβη και σε συστάσεις για τη διαδικασία επιλογής του αντικαταστάτη του κ. Θεοχάρη. Οπως είπε, είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων.
Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας, κατέληξε ο κ. Ο'Κόνορ.
Κωστας Τσαχάκης
ktsahakis@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc