Στο επίκεντρο η απούσα Ρωσία

Στο επίκεντρο η απούσα Ρωσία

Η παγκόσμια οικονομία, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του G7 στις Βρυξέλλες. Η πρώτη μέρα της συνόδου μονοπωλήθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Είναι η πρώτη, μετά από δυο δεκαετίες, συνάντηση των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου χωρίς την παρουσία της Ρωσίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν ο λόγος για την έστω και προσωρινή «εκπαραθύρωση» της Μόσχας από το κλαμπ των ισχυρών, το «πολιτικό τίμημα» που έπρεπε να πληρώσει η Ρωσία, όπως το διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Αν και ήταν κοινή διαπίστωση ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει σύντομα, οι κκ. Ρομπέι και Μπαρόζο απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η υπαναχώρηση της Μόσχας στο ζήτημα της Κριμαίας. Οι «7» διατύπωσαν ωστόσο τέσσερα αιτήματα προς τη ρωσική ηγεσία, καλώντας την να συνεργαστεί με το νέο ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, να συμβάλει ώστε να σταματήσει η εισροή αυτονομιστών και όπλων στην ανατολική Ουκρανία, να παράσχει εγγυήσεις στο πεδίο του ενεργειακού εφοδιασμού και να αποχωρήσουν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Μέρκελ επιμένει στο διάλογο
Η Α. Μέρκελ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία
Η Α. Μέρκελ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία
Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι ενδεχόμενη αρνητική στάση της Ρωσίας μπορεί να επιφέρει το επόμενο βήμα των σε βάρος της κυρώσεων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός» και πως η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των συμμάχων. Την ίδια ώρα όμως η Α. Μέρκελ ήταν η μόνη που τάχθηκε υπέρ της συνέχισης τουν διαλόφου με τη Μόσχα.
Ασαφές παραμένει ακόμη εάν υπάρξει τετ α τετ μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν στο πλαίσιο των αυριανών εορτασμών για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Αντίθετα έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις του ρώσου προέδρου με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον.
Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν διεμήνυσε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει τόσο με τον νέο ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στους εορτασμούς, όσο και με τον αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα. «Δεν σκοπεύω να αποφύγω κανέναν», δήλωσε την Τετάρτη (04.06) σε συνέντευξη προς τους γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Europa 1 και ΤF1.

DW, dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc