Ρωσία: Αποφυλακίσθηκε ο Μιχαήλ Χοντορκόφκσι

Ρωσία: Αποφυλακίσθηκε ο Μιχαήλ Χοντορκόφκσι
Γεγονός είναι η αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου.

«Ναι, είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ το ίδιο ανέφερε και ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι Βαντίμ Κλιούβγκαντ, ανακοινώνοντας τηλεφωνικά ότι ο πελάτης του αναχώρησε από τη φυλακή της πόλης Σεγκέγια, στην βορειο-δυτική Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι την απονομής χάριτος για τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση του Ρώσου προέδρου, που συνδυάζεται με την επικείμενη αποφυλάκιση των δύο φυλακισμένων μελών του γυναικείου συγκροτήματος της πανκ μουσικής Πούσι Ράιοτ και εκείνη των τριάντα κρατούμενων ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, μοιάζει σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κατευνάσει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ενόψει της τέλεσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.
Στο τέλος μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου τεσσάρων ωρών, που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος και απαντώντας δήθεν ανέμελα σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τύχη του Χοντορκόφσκι, ο κ. Πούτιν «πέταξε τη βόμβα» περί αποφυλάκισης του πάλαι ποτέ πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας. «Εχει μείνει δέκα χρόνια πίσω από τα σίδερα. Πρόκειται για πολύ αυστηρή τιμωρία. Την ίδια στιγμή, επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους –την ασθένεια της μητέρας του– για την αποφυλάκισή του. Διάταγμα με σκοπό την αποφυλάκισή του θα υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τον Οκτώβριο του 2003, μασκοφόροι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών είχαν ακινητοποιήσει το ιδιωτικό αεροσκάφος του Χοντορκόφσκι στο έδαφος αεροδρομίου της Σιβηρίας, για να τον θέσουν υπό κράτηση. Ο μεγιστάνας κηρύχθηκε ένοχος φοροδιαφυγής το 2005 και το 2010. Επικριτές του Κρεμλίνου χαρακτήρισαν την υπόθεση μια προσωπική βεντέτα του Πούτιν εναντίον του Χοντορκόφσκι.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την αμνηστία για τα αδικήματα των δύο μελών του συγκροτήματος των Πούσι Ράιοτ, αλλά και των τριάντα μελών του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες «χουλιγκανισμού» για τη διαμαρτυρία τους σε ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Αρκτικής.
Ερωτηθείς εάν νιώθει τύψεις για τη μεταχείριση των δύο γυναικών του μουσικού συγκροτήματος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την αυστηρή του κριτική για την ασεβή τους διαμαρτυρία στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Μόσχας, χαρακτηρίζοντάς τη «διαφημιστική ενέργεια, που παρατράβηξε».
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Ρώσου προέδρου σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία NSA, που αποκάλυψε ο φυγάς στη Ρωσία και πρώην πράκτορας της υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. «Το πρόγραμμα αυτό είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες, που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητά του.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ενώ δεσμεύθηκε πως η χώρα του δεν έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπως πρόσφατα κατήγγειλε ο Δυτικός Τύπος.
Ενδεικτική της ατμόσφαιρας στη συνέντευξη Τύπου ήταν η εναγώνια έκκληση δημοσιογράφου από τη ρωσική Απω Ανατολή, ο οποίος κατήγγειλε γραφειοκρατικό πόλεμο μεταξύ της τοπικής αστυνομίας και των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών. Ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την άμεση διενέργεια έρευνας γύρω από το περιστατικό, για να ανακοινώσει στο τέλος της συνέντευξης ότι ομάδα ερευνητών είχε ήδη ξεκινήσει για την περιοχή αυτή.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

lornion said…
χριστιανικη ευαισθησία

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc