Ο Γ. Χουλιαράκης αρμόδιος για διαπραγμάτευση και δαπάνες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ο Γ. Χουλιαράκης αρμόδιος για διαπραγμάτευση και δαπάνες

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί να διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό -και κυρίως σε τεχνοκρατικό επίπεδο- τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές,
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διπλό ρόλο έχει από χθες ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, καθώς εκτός από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα είναι επιφορτισμένος και με τον ρόλο του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, κατέστησε σαφές ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να λειτουργήσει ως «θεματοφύλακας», δίνοντας χώρο στα υπόλοιπα υπουργεία να εφαρμόσουν το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Ο κ. Χουλιαράκης αποφασίστηκε να διατηρήσει τα καθήκοντα που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλαδή, του προέδρου του ΣΟΕ που είναι επί της ουσίας το δεξί χέρι του υπουργού Οικονομικών, προετοιμάζει την ατζέντα του Εurogroup (από την ελληνική πλευρά) στο Euroworking Group (EWG) και συνοδεύει τον υπουργό στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ωστόσο, στο σημερινό κρίσιμο EWG (θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ. ευρώ), την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Φρ. Κουτεντάκης. Πρόκειται για σύμβουλο του κ. Τσίπρα και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα και στο προηγούμενο EWG όταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Χουλιαράκης. Ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι άγνωστο ποιος θα συμμετάσχει στο επόμενο EWG.

Παράλληλα με τα καθήκοντα του ΣΟΕ, ο κ. Χουλιαράκης αναλαμβάνει και εκείνα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υπεύθυνου του νευραλγικού για τον έλεγχο του προϋπολογισμού και όχι μόνο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Είναι σαφές ότι το φορτίο που καλείται να σηκώσει ο κ. Χουλιαράκης είναι βαρύ, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου σαφές ότι ο πρωθυπουργός και ο προϊστάμενος υπουργός του τον θεωρούν ως τον καταλληλότερο γι’ αυτή τη δουλειά. Επί της ουσίας, ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί να διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό -και κυρίως σε τεχνοκρατικό επίπεδο- τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ θα πρέπει να επιβάλει και στα υπόλοιπα υπουργεία την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που απορρέει από το πρόγραμμα.

Στην παρούσα φάση, τόσο ο κ. Χουλιαράκης όσο και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησαν χθες ότι τέσσερις είναι οι βασικές προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα:

• Η «επιτυχής αυτή τη φορά» (όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης) ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

• Η ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος, με τον κ. Χουλιαράκη να δηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στο 61% των μέτρων που θα πρέπει να έχει υλοποιήσει. Μετά τον έλεγχο θα προχωρήσει και η ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο.

• Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα πρέπει να υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος και θα προβλέπει άρση περιορισμών κυρίως για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι μόνο γι’ αυτές.

• Η αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε ως ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση, ώστε να κάνει ριζοσπαστικά πράγματα σε άλλα υπουργεία», υπονοώντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς από εδώ και στο εξής. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως θα πρέπει «να λειτουργήσουμε σαν θεματοφύλακες, δίνοντας χώρο για να γίνουν σημαντικές τομές στον δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση, στα ζητήματα διαφθοράς, στην Παιδεία και στην Υγεία», αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα».
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc