Mέρκελ: «Η Ευρώπη έχει τη δύναμη»
Mέρκελ: «Η Ευρώπη έχει τη δύναμη»
Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θέλουν να σώσουν όχι μόνο τους πρόσφυγες που καλούν σε βοήθεια αλλά και την ίδια την υπόσταση της Ένωσης. Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση.
Η ΕΕ καλείται να επικυρώσει στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την απόφαση των υπ. Εσωτερικών αναφορικά με την ισόρροπη ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και η παροχή βοήθειας σε χώρες που υποδέχονται ρεύματα προσφύγων και δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Τουρκία. Παράλληλα αναμένεται να επικυρωθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας σε διεθνείς ΜΚΟ που επιτελούν έργο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε επικρίσεις κρατών μελών ότι η Κομισιόν δεν πράττει όλα όσα οφείλει για την αντιμετώπιση της κρίσης έριξε το μπαλάκι στις χώρες που θέτουν εμπόδια και διαφωνούν με μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων. «Θα μπορούσα τώρα να ασκήσω κριτική στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά δεν μπω στον πειρασμό να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Στο μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον 19 χωρών μελών, οι οποίες δεν τηρούν το κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο. Ήδη εκκρεμούν κι άλλες αντίστοιχες προσφυγές κατά κρατών μελών με το αιτιολογικό της «παραβίασης των θεμελιωδών Ευρωπαϊκών Συνθηκών». Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν θέλει να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη και ως προς αυτό έχει τη στήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν χωρούν άλλες υπεκφυγές», είπε ο Μ. Σουλτς σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα στις Βρυξέλλες. Τόνισε μάλιστα ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας έκτακτης κατάστασης που απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Τουσκ: «Να θέσουμε τέρμα στο χάος»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου δεδομένου του τεταμένου κλίματος το οποίο χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών. Δε δίστασε να περιγράψει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις εξελίξεις στο προσφυγικό εκφράζοντάς την απογοήτευσή του για τη στάση ορισμένων χωρών. «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στο χάος των προηγούμενων ημερών με ένα συγκεκριμένο κοινό πλάνο», είπε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στην κατακερματισμένη πολιτική των 28 κρατών μελών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Από την πλευρά του ο ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν είπε εμφατικά: «Υπακούω μόνο στο ευρωπαϊκό δίκαιο», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσει ότι η χώρα του δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο χτίζοντας φράχτες στα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία. «Τα σύνορα δεν είναι κλειστά. Είναι κλειστή μόνη μια συγκεκριμένη ζώνη. Τα σημεία διέλευσης των συνόρων παραμένουν ανοιχτά για όσους νόμιμα θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ουγγαρία» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ενώ άσκησε παράλληλα κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει ένθερμα την καθιέρωση συστήματος ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγω.
Μέρκελ: «Θα τα καταφέρουμε»
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν απάντησε στις αιτιάσεις του ούγγρου προέδρου, ωστόσο προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Υπογραμμίζοντας τη «μεγάλη πρόκληση» της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει ετοιμότητα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Αυτό θα ήταν εντελώς λάθος. Για αυτό και θα επαναλαμβάνω συνέχεια ότι θα τα καταφέρουμε».
Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο η ΕΕ έχει τις δυνατότητες να βρει λογικές λύσεις και ως εκ τούτου οφείλει να μετέχει ενεργά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής με γνώμονα την εξάλειψη των αιτίων που οδηγούν τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε μαζική φυγή. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη» είπε η Άγκελα Μέρκελ εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Μπερντ Ρίγκερτ / Δήμητρα Κυρανούδη (dpa, afp, reuters)
Comments