στην Αθηνα ο Λετα.
Ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Απρίλιο
Στην Αθήνα ο Λέτα - Σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση με τον Σαμαρά
Δανάη Δασοπούλου28/07/201317:1828/07/201322:02 (upd)
Τι θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό - Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα - Το who is who του Ιταλού πρωθυπουργού
Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Ενρίκο Λέτα για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και πλήθος υπουργών. Οι κ.κ. Σαμαράς και Λέτα δείπνησαν το βράδυ της Κυριακής στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης ενώ η επίσημη συνάντησή τους έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν ο αγωγός ΤΑΡ, η Ελληνική και Ιταλική ευρωπαϊκή προεδρία το 2014 και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσηςΑνέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο
Ημέρες ακυβερνησίας: 61. Γυναίκες υπουργοί: 7 Μέσος όρος ηλικίας: 53 Δημόσιο χρέος της χώρας: 2 τρις. ευρώ … Με αυτούς τους αριθμούς ξεκινούσε η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα το ταξίδι της στις 27 Απριλίου έπειτα από δύο σχεδόν μήνες ακυβερνησίας με τις πολιτικές εξελίξεις να οδεύουν στο κενό αφού οι εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ατελέσφορες.
Τελικά ο 47χρονος, Ενρίκο Λέτα, δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος προέβλεπε το ρήγμα που επρόκειτο να διασπάσει την Κεντροαριστερά και αντιλαμβανόταν το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί ο επικεφαλής του κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αποδέχθηκε κάπως αμήχανα την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, να ηγηθεί της κυβέρνησης.
Ελπίδα του γηραιού Ναπολιτάνο, που παρότι είχε αποφασίσει να αποσυρθεί τελικά κλήθηκε να περισώσει ό,τι μπορούσε από τα κομμάτια της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ήταν ο ερχομός του Λέτα να ισορροπήσει την τεταμένη κατάσταση και να ανασύρει από τα λιμνάζοντα νερά της οικονομικής και πολιτικής κρίσης την χώρα...
Τρεις μόλις μήνες μετά ο 47χρονος πρωθυπουργός προσπαθεί ακόμα να αντιμετωπίσει την ανεργία που καλπάζει στη χώρα φτάνοντας το 12%, ζήτημα το οποίο έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα, καλείται να απαντήσει σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που πραγματοποιούν στάσεις εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες περικοπές στο σύστημα υγείας, πασχίζει να εντοπίσει πεδία για περισσότερος περικοπές δαπανών με σκοπό τη μείωση των φόρων και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και δέχεται τα πυρά αντιπάλων του για την επιλογή του να τοποθετήσει τη πρώτη μαύρη υπουργό στο κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο, ο Λέτα παρότι ντροπαλός και εξαιρετικά διακριτικός, δείχνει έντονο δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Δεν πτοείται από όσους τον κατηγορούν ότι οι διασυνδέσεις του ξεκινούν από το Βατικανό και φτάνουν μέχρι τις ΗΠΑ, ούτε ότι είναι ανιψιός του Τζάνι Λέτα, δεξί χέρι του Καβαλιέρε, δείχνει να αγνοεί όσους τον χαρακτήριζαν Δεξιό που υποδύεται τον Αριστερό, βασιζόμενοι στο παρελθόν του στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ενώ έχει αφήσει πίσω του όσες φωνές έκαναν λόγο για «παιδί του Μπερλουσκόνι και του Ναπολιτάνο». Άλλωστε, έχει κρισιμότερα θέματα να αντιμετωπίσει.
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του από το ιταλικό κοινοβούλιο, πάντως, του έχει δοθεί το πράσινο φως για την έγκριση διατάγματος του πράττειν, (decreto del fare), που προβλέπει -μεταξύ άλλων- απλούστερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ευρύτερη οικονομική στήριξη προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και μείωση του μέσου όρου διάρκειας της εκδίκασης των υποθέσεων οι οποίες εξετάζονται από την αστική δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα, τονίζει πως είναι απαραίτητη η αλλαγή πλεύσης των ευρωπαίων πολιτικών, ώστε να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που όπως υποστηρίζει αποδυναμώνει τους λαούς, ενώ όπως διευκρίνισε λίγο πριν την έλευσή του στην Ελλάδα: «Το κύριο θέμα στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό, να την δουν ως πηγή ελπίδας και ένα σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες».
Εξάλλου για τον Ιταλό πρωθυπουργό η «εργασία» είναι η «λέξη-κλειδί» για όλη την Ευρώπη.
Ποιος είναι ο Ενρίκο Λέτα
Με σπουδές Νομικής με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1991 έως το 1995. Υπηρέτησε σε τέσσερις κεντροαριστερές κυβερνήσεις του Μάσιμο Ντ’Αλέμα και του Ρομάνο Πρόντι, ορίστηκε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 1998 σε ηλικία 32 ετών, με αποτέλεσμα να είναι ο νεότερος υπουργός στην μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας, έπειτα ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας και στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, ενώ από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.
Παντρεμένος, σε δεύτερο γάμο, με τη 45χρονη δημοσιογράφο της Corriere della Sera, Τζάνα Φρεγκονάρα, με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τους: Τζάκομο, Λορέντζο, Φραντέσκο, ο Λέτα προτιμά να απολαμβάνει ιδιωτικές στιγμές με την οικογένειά του, αφήνοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους αγαπημένους του.
Είναι φανατικός θαυμαστής του ροκ σταρ της Ιταλίας, Βάσκο Ρόσι, δε χάνει ματς της αγαπημένης του ομάδας Μίλαν, η οποία του έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, ενώ όποτε μπορεί χαλαρώνει διαβάζοντας, το περίφημο κόμικ του Τιτζιάνο Σκλάβι, «Dylan Dog», όπου ένας εκκεντρικός ντέντεκτιβ εξιχνιάζει δολοφονίες που έχουν διαπράξει τέρατα, βαμπίρ, λυκάνθρωποι και μούμιες PROTOTHEMA
Comments