χρειάζεται πραγματική λύση

Σαμαράς για Σκόπια: Χρειάζεται πραγματική λύση
19/07/2013

Ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά. 

Σε απάντησή του σε επιστολή του ομολόγου του Ν. Γκρουέφσκι, με την οποία υποβάλλεται πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας. 

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική». 

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι η πρόταση του Γκρουέφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ. 

Αν επομένως, η διαδικασία είχε συνοδευτεί, από την άλλη πλευρά, από την «ίδια πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος και επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα θα είχε προ πολλού διευθετηθεί» προσθέτει. 

Σχετικά με τις επαφές των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε «ασκήσεις δημοσίων σχέσεων», θα πρέπει να συνοδεύονται «από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης», ενώ παρατηρεί πως «με έκπληξη» αντελήφθη την οπτική Γκρουέφσκυ για τον φορέα που εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. 

Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει, τέλος, στον κ. Γκρουέφσκι, πως μολονότι «κατά τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα σας εκπορεύεται μια ρητορική και πράξεις που θέτουν εμπόδια, στρέφουν τον λαό σας κατ΄ ουσίαν κατά της Ελλάδος, κατηγορώντας την συστηματικά για όλα τα δεινά», παρά ταύτα λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προ μηνών ένα διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς - «η υπογραφή του οποίου όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις». 

Στην πρόταση αυτή «επί της ουσίας, δυστυχώς δεν απαντήσατε και σας καλώ να την επανεξετάσετε» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς.     www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc