Είμαστε άνθρωποι οχι αριθμοί
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων με αφορμή την αμερικανική κατασκοπεία και στη Γερμανία είναι τα θέματα.
«O Γερμανός και οι Έλληνες» είναι ο τίτλος εκτενέστατου άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον υπότιτλο σημειώνει: «Η Αθήνα εξοπλίζεται για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με παλιές απαιτήσεις για επανορθώσεις».
Το άρθρο ξεκινάει με αναφορές σε δημοσκοπήσεις που διενήργησαν το ΣΚΑΙ και η Καθημερινή και στις οποίες αναφερόταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει εξαιρετικά αρνητική γνώμη για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το άρθρο ξεκινάει με αναφορές σε δημοσκοπήσεις που διενήργησαν το ΣΚΑΙ και η Καθημερινή και στις οποίες αναφερόταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει εξαιρετικά αρνητική γνώμη για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στην συνέχεια αναφέρεται στα αρνητικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Τα Νέα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και κατόπιν περνάει σε ένα πορτρέτο του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο συνδέει με τα αιτήματα για γερμανικές αποζημιώσεις. Το άρθρο αναφέρει πως ο Μανώλης Γλέζος έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα γύρω από το θέμα και πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 160 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το άθροισμα του ποσού που οφείλεται από τις επανορθώσεις και το αναγκαστικό δάνειο, σημειώνει η εφημερίδα.
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Από ελληνικής πλευράς ένα νέο κούρεμα του δανείου όπως και η συζήτηση για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι ένα μεγάλο θέμα πριν από την επίσκεψη Σόιμπλε. Ο ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως μόλις η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσε να συζητηθεί ένα νέο κούρεμα του δανείου. Στο Βερολίνο όμως το βλέπουν διαφορετικά, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές».
Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του γερμανού υπ. Οικονομικών Σόιμπλε στην Αθήνα κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική λιτότητας» ενώ η Frankfurter Raundschau επισημαίνει ότι η «σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει στο αποκορύφωμά της».
Επίσης το τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναπαράγεται σε πάρα πολλές ιστοσελίδες. Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι «Ξεκίνησε στην Ελλάδα η γενική απεργία, η οποία γίνεται λόγω των διαμαρτυριών για τις σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις. Με σύνθημα «γενική απεργία – είμαστε άνθρωποι όχι αριθμοί» οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις μετά από κάλεσμα των συνδικάτων. Τα νοσοκομεία δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί. Ο Ηλεκτρικός δεν λειτουργεί καθώς και πολλές γραμμές των λεωφορείων».
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα. Το περιοδικό σημειώνει: «Τα σκουπίδια σωρεύονται, οι αστυνομικοί με τις μηχανοκίνητες πορείες παραλύουν την κυκλοφορία. Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αμύνονται απέναντι στις μαζικές απολύσεις. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να πυκνώσουν. Αυτή την εβδομάδα το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τις απολύσεις».
Η αμερικανική κατασκοπεία και το Βερολίνο
Το θέμα πάντως που απασχολεί κυρίως το γερμανικό τύπο είναι η υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις των γερμανικών κέντρων εξουσίας. ΗSüddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «H καγκελάριος Μέρκελ δεν δίνει καμία απάντηση όπως και ο υπουργός Εσωτερικών. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων ανήκει στα βασικά καθήκοντα μιας κυβέρνησης. Ορκίζονται όχι μόνο να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο οι συνομιλίες του υπουργού στις ΗΠΑ. Τα θεμελιώδη δικαιώματα χρειάζονται μια πιο αποφασιστική υπεράσπιση. Η δειλία μπροστά στους Αμερικανούς φίλους δεν είναι υπεράσπιση».
Η Pforzheimer Zeitung σχολιάζει: «Εάν γνώριζε η γερμανική κυβέρνηση και σιωπηρά συναινούσε στη συλλογή πληροφοριών, τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Και ο σχηματισμός μια κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα επείγει».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
Comments