Μέσω εξαπάτησης κάνουν φτερά πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προυπολογισμό. Μελλοντικά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα μπορεί να διώκει τους υπαίτιους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιδοτήσεις για αόρατες καλλιέργειες. Μια από αυτές καταγράφηκε στην Αυστρία, όπου επί δύο χρόνια γεωργοί έδιναν ψεύτικα στοιχεία για τα χωράφια τους αποσπώντας χρήματα. Τέλος του 2012 το κόλπο μαθεύτηκε και τώρα η Κομισιόν ζητά την επιστροφή των επιδοτήσεων ύψους 64 εκ. ευρώ.
Ρόλος ελεγκτικός και συντονιστικός
«Στην πραγματικότητα τα κράτη μέλη που είναι αρμόδια για την πάταξη τέτοιων φαινομένων εξαπάτησης, διαφθοράς και φοροδιαφυγής δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, όταν πρόκειται για αδικήματα σε βάρος της ΕΕ» υποστηρίζει ο Ντόμινικ Μπροντόφσκι, νομικός από το Μόναχο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θίγονταν τα ίδια τα κράτη, αλλά ένας άλλος προϋπολογισμός και αυτό οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης των κρατών-μελών».
Αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θέλει να αποδεχθεί και από το 2007 στη Συνθήκη της Λισαβόνας υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Αποστολή της η δίωξη εγκληματικών πράξεων στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Πρόσφατα η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσίασε σχέδιο οδηγίας για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο ρόλος της θα είναι ελεγκτικός και συντονιστικός. Οι εθνικές εισαγγελίες θα συνεχίσουν όμως αυτό που έκαναν μέχρι τώρα. Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας και οι 4 αντικαταστάτες τους θα εκλέγονται από το συμβούλιο υπουργών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θητεία 8 χρόνων. Θα μπορούν να διορίζουν έναν εισαγγελέα στις χώρες-μέλη, με τον οποίο θα συνεργάζονται.
Πλήγμα στο γόητρο της ΕΕ
Η ευρωπαία Επίτροπος δηλώνει ότι η ανοχή της στην καταπολέμηση της απάτης είναι μηδενική. Παράλληλα εκφράζει το παράπονο ότι το ποσοστό ποινικών διώξεων σε περιπτώσεις εξαπάτησης της ΕΕ είναι χαμηλό, μόλις το 42%. Επ΄ αυτού έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, οι απώλειες σε χρήματα ανέρχονται στα 500 εκ. ευρώ, παραδέχεται η Ρέντινγκ. Η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Το γόητρο της ΕΕ πλήττεται κι αυτό δίνει αέρα στα πανιά των ευρωσκεπτικιστών που καταγγέλλουν ότι κάνουν φτερά χρήματα από τα διαθρωτικά προγράμματα. Οι επικρίσεις τους παίρνουν άλλη βαρύτητα όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Γιατί κάθε ευρώ που χάνεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είναι σημαντικό. «Εάν δεν τον προστατέψουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανένας άλλος» υποστηρίζει η κ. Ρέντινγκ.
Ο Σύνδεσμος Γερμανών Δικαστών χαιρετίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πέτερ Σνάιντερχαν, μέλος του προεδρείου, υποστήριξε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να διώκει σε ολόκληρη την ΕΕ και κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στις χώρες-μέλη.
«Βέβαια», υποστηρίζει ο Ντομινίκ Μπροντόφσκι, «πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Στο μέλλον δεν θα αποφασίζουν και θα ασκούν διώξεις οι εθνικοί εισαγγελείς, αλλά ευρωπαϊκά όργανα. Κάτι που θα προκαλέσει κάποιες επιφυλάξεις από την πλευρά των πολιτικών. Το άλλο πρόβλημα που βλέπω είναι η αποτελεσματικότητα. Θα συνεργάζεται ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας καλά με τις εθνικές αστυνομίες; Με τις εθνικές υπηρεσίες; Ή θα προκληθούν τριγμοί όπως συμβαίνει και με τα διεθνή διωκτικά όργανα όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης»;
Ralf Bosen / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Comments