«Ελλάδα όπως Ντιτρόιτ» γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Λιου |
|
Τις αναφορές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προβάλλουν με δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές αμερικανικά ΜΜΕ. |
|
|
|
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι ο κ. Λιου χαιρέτισε χθες τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναμόρφωση της οικονομίας της και των δημοσιονομικών της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις προκλήσεις που συνεχίζει να έχει η χώρα μπροστά της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του, δίνοντας έμφαση στο ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται, εν μέρει, από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Παρακολουθούμε στενά τις εδώ εξελίξεις και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες των τελευταίων ετών, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν», τόνισε ο κ. Λιου, προσθέτοντας ότι «βεβαίως, ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος προκλήσεις. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα είναι ουσιαστική στο να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Όπως επισημαίνεται, η επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα χρόνο. Μολονότι, όπως τονίζεται, ο κ. Σαμαράς πιστώνεται την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό της χώρας και με μια αναθέρμανση του σκεπτικισμού στο εξωτερικό.
Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» σημειώνει ότι σε χθεσινές δηλώσεις του από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο δύσκολο δρόμο της Ελλάδας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο κ. Λιου έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου μαζί με άλλους υπουργούς Οικονομικών προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την πολιτική της -γερμανικής έμπνευσης- δημοσιονομικής λιτότητας -στην οποία οφείλεται η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και το έκτο έτος ύφεσης- και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη.
«Η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μου, καθώς οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Λιου στο Μουσείο της Ακρόπολης, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα αποτελέσει παράγοντα κλειδί για την μελλοντική πορεία.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στην πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο κ. Λιου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να συζητήσει τις δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τους τελευταίους δώδεκα μήνες», τόνισε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση.
Στο μεταξύ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρεται στην εσφαλμένη προσέγγιση της «χρεοκοπίας» στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, καθώς πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν ξανά για μια κρίση ανάλογη της ελληνικής, που προήλθε από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και τους «άπληστους» δημοσίους υπαλλήλους.
Ο κ. Κρούγκμαν επανέρχεται στην κριτική του έναντι του χειρισμού της ελληνικής κρίσης, όπου επικράτησε η δημοσιονομική ορθότητα έναντι των θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι για ένα μεγάλο διάστημα, οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο είχαν «ελληνοποιήσει» την οικονομική κρίση, μεταφέροντας την εσφαλμένη προσέγγιση της Ελλάδας παντού, με αποτέλεσμα να πληγεί η όποια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. kathimerini |
|
|
|
Comments