Πολιτική

Η κοινωνία των πολιτών εξεγείρεται

Η πολιτική ένταση κλιμακώνεται στη Βουλγαρία με συνεχείς συγκρούσεις αστυνομίας και πολιτών. Ο Μάρκο Αρντ, επικεφαλής του γερμανικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στη Σόφια, δίνει απαντήσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες στη Βουλγαρία έχουν εξεγερθεί ζητώντας την ανατροπή της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για πολιτικές εξαρτήσεις από ολιγάρχες. Ο Μάρκο Αρντ, επικεφαλής του γερμανικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στη Σόφια, παραχώρησε σχετική συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.
Αναφερόμενος στους λόγους που οι άνθρωποι διαμαρτύρονται εξηγεί ότι «το κύμα διαμαρτυρίας προκλήθηκε πριν από 40 μέρες, όταν ένας ολιγάρχης των μίντια ορίστηκε από την κυβέρνηση ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Λίγο πριν είχαν ενισχυθεί οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας πλέον και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και ο νόμος αυτός άλλαξε, ώστε να ταιριάζει σε αυτό τον ολιγάρχη των ΜΜΕ, διότι δεν διέθετε τα προσόντα για να καταλάβει τη θέση. Έτσι ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυριών».
Αγανακτισμένη η κοινωνία των πολιτών
Δεν πάει άλλο, λέει η κοινωνία των πολιτώνΔεν πάει άλλο, λέει η κοινωνία των πολιτών
Ποιοι είναι όμως αυτοί που κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους; Στους δρόμους της Βουλγαρίας είχαμε δει και πάλι ανθρώπους τον περασμένο Φεβρουάριο εξαιτίας της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως επισημαίνει ο γερμανός ειδικός, «είναι αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούν κοινωνία πολιτών. Είναι νέοι άνθρωποι,μορφωμένοι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, αυτοί που λένε 'εμείς πληρώνουμε φόρους'. Δεν είναι οι ίδιοι φτωχοί άνθρωποι που κατέβηκαν στο δρόμο τον περασμένο Φεβρουάριο. Είναι αυτοί που φέρουν τα βάρη αλλά δεν ανέχονται πλέον την κυβερνητική πολιτική».
Για τον επικεφαλής του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, διότι οι πολίτες εγκαταλείπουν το στενά ιδιωτικό και τους ενδιαφέρει η λεγόμενη χρηστή διοίκηση, ο ορθός τρόπος διοίκησης του κράτους. Τέλος, σχετικά με το εάν η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ ήταν όντως μια ορθή απόφαση, απαντά ότι «εάν λάβει κανείς υπόψιν του μόνο τα τυπικά κριτήρια, τότε σίγουρα τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία δεν τα πληρούν. Εάν όμως σκεφθεί κανείς τι πραγματικά έχει κινήσει σε αυτές τις χώρες όλη αυτή η διαδικασία, τότε ήταν ορθό. Η δημοκρατική εξέλιξη της χώρας δεν θα ήταν η ίδια, εάν η Ευρώπη και η Κομισιόν δεν είχαν έναν μηχανισμού ελέγχου σε αυτές τις χώρες. Θεωρώ πως η ένταξη ήταν πολύ σημαντική και πολύ σωστή».
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc