οι βάσεις και η Συρία
Τετάρτη, 28/08/2013
Θέση
Οι βάσεις και η Συρία
| Εκτύπωση | 27/08/2013 |
Αν χρειαζόταν ακόμα μια απόδειξη της στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας και αξίας της Κύπρου, αυτή δίνεται από την κρίση στη Συρία και την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Βρετανικά Μέσα υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά της Συρίας. Η Κυβέρνηση λέγει ότι δεν έχει ιδέα περί ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Δεν γνωρίζουμε αν η Κυβέρνηση δεν… γνωρίζει. Εκείνο που αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης, που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή μας, είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει σοβαρότατους κινδύνους και απειλές κατά της νήσου στο διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό και στο πεδίο ασφάλειας. Το καθεστώς Άσαντ εδώ και δύο χρόνια ανθίσταται και μάχεται εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με ό,τι αυτός αποτελείται. Πρέπει να επισημανθεί ότι στους κόλπους του έχουν εμφιλοχωρήσει φονταμενταλιστές ισλαμιστές και, φυσικά, η Αλ Κάιντα.
Η Δαμασκός υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Ακόμα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η συριακή κρίση έχει περιπλέξει την ήδη ασταθή και εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, μέχρι προ διετίας σύμμαχος του Άσαντ, μετεστράφη και υποστηρίζει τους αντάρτες, μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ επιμελώς αποφεύγουν μέχρι σήμερα να εμπλακούν σε έναν πόλεμο με προβλεπτές τις καταστροφικές επιπτώσεις.
Η ΕΕ παρακολουθεί αλλά δεν εμπλέκεται ενώ η Γαλλία, για ευνόητους λόγους, πιέζει για λήψη μέτρων κατά της Συρίας. Πολλοί παίζουν με τη συριακή φωτιά που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη και ειδικά αν επικρατήσουν οι αντάρτες, δεν αποκλείεται η χώρα να κυβερνηθεί από ένα σκληρό και θεοκρατικό ισλαμικό καθεστώς. Όλοι κατανοούν τι σημαίνει αυτό, πλην των Αμερικανών, κυρίως, που αμφιταλαντεύονται. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν καταγγελίες και ο κόσμος ολόκληρος είδε τη φρίκη από τη χρήση χημικών όπλων.
Ποιος τα χρησιμοποίησε ώστε να προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες; Η πρώτη υποψία πέφτει στον Άσαντ. Είναι γνωστές οι βάρβαρες και κτηνώδεις μεθοδεύσεις και πρακτικές του. Όμως, αυτή αναιρείται από το γεγονός ότι ο στρατός του σημειώνει νίκες κατά των ανταρτών. Άρα, λογικά, δεν τον συμφέρει να εκτεθεί και να κατηγορηθεί διεθνώς. Τότε, οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά;
Αλλ’ αυτοί, πού τα βρήκαν; Διέρρηξαν αποθήκες του Άσαντ; Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή: Μήπως κάποιοι τρίτοι χρησιμοποίησαν χημικά για να δικαιολογήσουν στρατιωτική επέμβαση; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε ένα νέο Ιράκ και ένα νέο μνημειώδες ψέμα για να δικαιολογηθούν αποφάσεις; Ό,τι και να συμβαίνει, εκείνος που υποφέρει είναι ο συριακός λαός και η χώρα, που θυσιάζονται στον βωμό συμφερόντων πολλών. Πώς ενδέχεται να επηρεαστεί η Κύπρος;
Από τις αντιδράσεις της Ρωσίας και ειδικά του Ιράν, που προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην περάσουν την «κόκκινη γραμμή». Επίσης, από τη γενικότερη ανάφλεξη, που θα προκαλέσει ευρύτερη σύρραξη με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Ήδη η συριακή κρίση επεκτάθηκε στον Λίβανο. Η Υεμένη είναι άντρο της Αλ Κάιντα. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε αναταραχή. Το Ισραήλ παρακολουθεί σιωπηρά αλλά προετοιμάζεται. Εκτιμούμε ότι δεν συμφέρει σε κανέναν στρατιωτική επιχείρηση.
Όμως, αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητήσουν από την Κυβέρνηση άδεια χρήσης των βάσεων κατά της Συρίας, τι θα πράξει; Καλείται να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και όλες τις χώρες, φίλες και συμμάχους. Προπάντων, να διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου. Εισήγηση: Η Κύπρος είναι αποδεκτή από όλους. Γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολάβησης για να επιχειρήσει εκτόνωση της κρίσης;
Comments