Χωρίς συμφωνία για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος η σύσκεψη «των πέντε» |
|
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού. Η συνάντηση των πέντε χωρών του ΣΑ του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα- για το βρετανικό σχέδιο έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φ. Μοκντάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ενθάρρυναν «τρομοκράτες» να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στη Συρία. Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. |
|
|
|
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα— για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.
«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».
Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».
«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο (Συμβούλιο Ασφαλείας του) ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Χαρφ.
Το βρετανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ενέκρινε την ανάληψη δράσης
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας που συνεδρίασε σήμερα για το θέμα της Συρίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού σε απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.
"Το NSC συμφώνησε ομόφωνα ότι η χρήση χημικών όπλων από τον (πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια και ο κόσμος δεν θα πρέπει να παραμείνει απαθής» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης αύριο το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Το πρωθυπουργικό γραφείο απέφυγε να διευκρινίσει σε τι συνίστανται αυτές οι «προτάσεις», όμως μια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι τα στρατιωτικά πλήγματα ήταν μία από τις επιλογές που εξέτασε το NSC.
Όλοι οι υπουργοί που μετείχαν στο σημερινό συμβούλιο πήραν το λόγο, γεγονός που θεωρείται ασυνήθιστο για τέτοιες συνεδριάσεις, σημείωσε η ίδια πηγή: ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέλυσε τη νομιμότητα των προτεινόμενων ενεργειών, ο υπουργός Άμυνας έδωσε τη στρατιωτική άποψη και ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες.
"Έγινε μια συζήτηση περί του τι θα σήμαινε για τη Βρετανία εάν οι άλλες χώρες αναλάμβαναν δράση κι εμείς όχι. Οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι ανάγκη να μιλήσουμε ξεκάθαρα για τους κινδύνους που περικλείει η απραξία», κατέληξε η πηγή αυτή.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι ενθάρρυνε σε πολλές περιπτώσεις του αντάρτες να χρησιμοποιήσουν το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
"Οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. όρος με τον οποίο χαρακτηρίζονται οι αντάρτες από το συριακό καθεστώς) χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της χώρας (...) με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας», είπε ο Σύρος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε, ο Μέκνταντ προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης».
Η Κάνε βρίσκεται στη Δαμασκό στο πλαίσιο της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του που αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Sana ότι «πολλά στοιχεία αποδεικνύουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης» και ότι «οι ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα με σκοπό να υποκινήσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση και μια επίθεση εναντίον της Συρίας».
Στο μεταξύ, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως το Ισραήλ αναπτύσσει προληπτικά το σύνολο της πυραυλικής άμυνάς του εναντίον ενδεχόμενων συριακών επιθέσεων αντιποίνων σε περίπτωση που δυτικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν πλήγματα εναντίον της Συρίας.
Ο ραδιοσταθμός δεν έκανε γνωστό πόσες αντιπυραυλικές συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί. Οι συστοιχίες αυτές περιλαμβάνουν τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iron Dome,, Patriot και Arrow ΙΙ.
Περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα με το Λίβανο εξαιτίας των ανησυχιών ότι επίκεινται δυτικά πλήγματα εναντίον της χώρας τους, έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος συνοριακός φρουρός.
"Ήταν κυρίως άμαχοι —γυναίκες και παιδιά— που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός.
Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η επίθεση των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες των διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών ενημέρωσαν εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδηλωθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του καθεστώτος Aσαντ. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA αναφέρει ότι στρατιωτικοί ηγέτες της Δύσης και αραβικών κρατών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας, κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο αναφορικά με την πιθανολογούμενη στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο Μπαράκ Ομπάμα προσανατολίζεται σε μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις δύο ημέρες και θα περιλαμβάνει «χειρουργικά» πλήγματα, με εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο ή και από βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης. Στόχος θα είναι η «τιμωρία» του καθεστώτος Aσαντ για τη θρυλούμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον ανταρτών και όχι η ανατροπή του Σύρου προέδρου, όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι.
Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικές προετοιμασίες και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εκπληρώσουν οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί. Επίσης, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.
Στη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ απέρριψε τις κατηγορίες ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων. «Το να τα βάζει κανείς με τη Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση», προειδοποίησε ο Σύρος αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν πολλούς να σαστίσουν». Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα του. Ακόμη, ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.«Πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας», δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάρ αλ-Τζααφάρι σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια.
Από την πλευρά της, η Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ουάσινγκτον να ακυρώσει διμερείς συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Χάγη με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα. Την έντονη αντίθεσή της στην προοπτική στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Συρίας επανέλαβε η Κίνα.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο μετέχουν 57 μουσουλμανικές χώρες, κάλεσε σήμερα σε μια «αποφασιστική δράση» εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός θεωρεί «την συριακή κυβέρνηση νομικά και ηθικά υπεύθυνη για το απεχθές αυτό έγκλημα» και εκτιμά ότι η επίθεση «απαιτεί (να ληφθεί) αποφασιστική δράση».
www.kathimerini.gr |
|
|
|
Comments