Στο επίκεντρο η Ελλάδα σε ΗΠΑ και Γερμανία

Στο επίκεντρο η Ελλάδα σε ΗΠΑ και Γερμανία
Σε… μεταδοτική ασθένεια έχει εξελιχθεί η ενασχόληση με την Ελλάδα και το πολυσυζητημένο χρηματοδοτικό κενό που ενδέχεται να παρουσιαστεί στα μέσα του 2014. 

Μετά τη Γερμανία, το θέμα απασχολεί τώρα και εν μέσω πολεμικών προετοιμασιών και τις ΗΠΑ, με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το «χρηματοπιστωτικό κενό» και το υψηλό χρέος της χώρας μας.
 
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.
 
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». 

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό.
 
Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε συνέχεια της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας που θα επισκεφτούν την Αθήνα, κατά τον ερχόμενο μήνα.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016. Τέλος, προσθέτει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα εκτείνεται μόλις έως τις αρχές του 2016.
 
 H εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, βάσει πρόσφατων αναφορών στον ελληνικό και το βρετανικό Τύπο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε έκθεσή του στα τέλη του 2012, πρότεινε την ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία της διαχείρισης πώλησης της κρατικής περιουσίας της χώρας.
 
Όπως τονίζεται, από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε την έκθεση των αξιωματούχων του ΕΜΣ ως ένα έγγραφο σε μια σειρά μελετών που ενδέχεται να εξεταστούν στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας.
 
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν σχολίασε τις πιθανές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις οποιασδήποτε προσπάθειας να τεθεί υπό ξένο έλεγχο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
 
Αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ανάλογο σχέδιο λόγω των πιθανών αντιρρήσεων εντός της κυβέρνησης συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της εναντίωσης από εργατικά σωματεία και τους εξαντλημένους, λόγω λιτότητας, Έλληνες πολίτες, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα. 

Επίσης, προστίθεται ότι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε πως το βασικό σημείο της έκθεσης είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας τα ελκυστικότερα για τους επενδυτές.
 
Στο μεταξύ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ασιατικής οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 1997-1998 και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρεται και στην χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι ασιατικές χώρες που επλήγησαν το 1997 - π.χ. η Ινδονησία- είχαν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και υποτίμησαν, προκαλώντας μια σειρά βραχυχρόνιων προβλημάτων, αλλά οδηγώντας παράλληλα τις οικονομίες τους στην ανάκαμψη, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.
 
Αντίθετα, όπως εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν, η Ελλάδα παραμένει παγιδευμένη στο ευρώ, με αποτέλεσμα η παραγωγή της να έχει μειωθεί άνω του 20% από το 2007, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία, σημειώνοντας επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της Ελλάδας και οι προβλέψεις, όπως τονίζει, είναι ότι λίγοι παρατηρητές αναμένουν να δουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα προ κρίσης εντός της τρέχουσας δεκαετίας.
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε αναφορά του στις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας, όπου κατηγόρησε τον πρώην καγκελάριο και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ, γιατί επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ότι η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η κρίση που ανέκυψε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και κυριάρχησε στη δεύτερη περίοδο της κυβερνητικής της θητείας σοβούσε για χρόνια. 

Όπως είπε, δεν έπρεπε να επιτραπεί η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2011 και ότι «ο Καγκελάριος Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ οι δύο αποφάσεις ήταν εντελώς εσφαλμένες και αποτέλεσαν την απαρχή των σημερινών προβλημάτων». 

Στη Γερμανία 

«Η κρίση δεν έχει περάσει και αργότερα, όταν θα αποφασιστεί το δεύτερο "κούρεμα" για την Ελλάδα, θα επιστρέψει με μεγαλύτερη ένταση», εκτιμά ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εκφράζει πάντως αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη δημοκρατικότητα της επιβολής μεταρρυθμίσεων από μια χώρα σε μια άλλη.
 
Ο κ. Λούκε, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», κατηγορεί την κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ ότι ψεύδεται σε σχέση με την κρίση του ευρώ και εκτιμά ως εσφαλμένο τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» χρέους, καθώς, όπως λέει, είναι οφθαλμοφανές ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν μια αναδιάρθρωση θα ανέκοπτε τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής της AfD εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν είναι δημοκρατικώς ορθό κάποιες χώρες να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις σε άλλες. Εκτιμά ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση και δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνει, συνεπάγεται νέο κύκλο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. 
 
Ο κ. Λούκε επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κόμματός του ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ, προκειμένου να είναι οικονομικά επιτυχημένη και τονίζει ότι η επιστροφή στο μάρκο δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν υποστηρίζει την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, αλλά την οικειοθελή έξοδο των νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Θεωρεί μάλιστα ότι στην περίπτωση της Κύπρου δόθηκε μια ευκαιρία για σταδιακή συρρίκνωση της Ευρωζώνης. 
 
«Η διάσωση μιας τόσο μικρής οικονομίας ήταν περιττή, ενώ με την απομάκρυνσή της θα μπορούσε να αποκτηθεί πολύτιμη εμπειρία και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας», επισημαίνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι, εάν το Βερολίνο είχε επιλέξει να μη διασώσει την Ελλάδα, θα είχε βρει τελικώς υποστηρικτές, διότι θα επρόκειτο για λογική και συμφέρουσα επιλογή. 

Τέλος, εναντίον της χορήγησης νέων δανείων προς την Ελλάδα τάσσεται το 61% των Γερμανών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF. 

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τέτοια βοήθεια, μόνο το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής της, ενώ το 6% απαντά «δεν γνωρίζω». elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc