ΠΟΛΙΤΙΚΉ Μετά το βρετανικό «όχι», τι;

Πολιτική

Μετά το βρετανικό «όχι», τι;

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρόταση Κάμερον για συμμετοχή της χώρας σε επέμβαση των δυτικών συμμάχων στη Συρία. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα τη δεδομένη στιγμή;
Μετά την καταψήφιση καταρχήν, χθες βράδυ (29.8), από το βρετανικό κοινοβούλιο σχεδίου της κυβέρνησης Κάμερον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, το μέτωπο του «συνασπισμού των προθύμων» κατά του συριακού καθεστώτος δεν παραμένει αρραγές. «Το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαός δεν επιθυμούν καμία στρατιωτική επέμβαση. Το κατανοώ και θα ενεργήσω αναλόγως», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Ενόψει τυχόν επόμενης ψηφοφορίας σχετικά με το ίδιο θέμα, η βρετανική αντιπολίτευση ζητά «αδιάσειστα στοιχεία» που να αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Την ίδια ώρα έντονος αναβρασμός επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της ως προς τη Συρία, μετά το αναπάντεχο βρετανικό «όχι».
ΗΠΑ: Eν αναμονή στοιχείων για τη χρήση χημικών
Σε αναζήτηση νέων συμμάχωνΣε αναζήτηση νέων συμμάχων
Ο αμερικανός πρωθυπουργός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρων που θα του δώσουν την απαραίτητη διεθνή συναίνεση για μία επέμβαση στη Συρία. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί τώρα να στοιχειοθετήσει ισχυρή νομιμοποιητική βάση για μια «πολύ λεπτή αλλά και περιορισμένη σε έκταση» επιχείρηση, η οποία δεν αναμένεται να είναι μια «ευρείας κλίμακας στρατιωτική επέμβαση».
Η βάση αυτή θα αναζητηθεί στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία σχετικά με τη χρήση χημικών. Σήμερα ολοκληρώνονται οι έρευνες, ενώ αύριο αναμένεται να σταλούν τα πρώτα δείγματα προς επεξεργασία σε ευρωπαϊκά εργαστήρια. Η έκθεση με το τελικό πόρισμα αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, σύμφωνα με πηγές των ΗΕ.
Στο μεταξύ, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί από τις Φιλιππίνες επέμεινε πως στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει η ανάληψη δράσης κατά της Συρίας από κοινού με συμμάχους. «Σύμφωνα με τους στόχους του προέδρου Ομπάμα και της κυβέρνησής μας οποιαδήποτε απόφαση πρόκειται να ληφθεί, αυτή θα πρέπει να αποτελεί αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας και προσπάθειας», είπε ο κ Χέιγκελ.
Dw/ Dpa/ Reuters, Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc