αντίστροφη μέτρηση.............

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των ΗΠΑ για τη Συρία

Αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση της Ουάσινγκτον σε σχέση με τη στρατιωτική επέμβαση ή όχι στη Συρία, ως απάντηση στις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στη Δαμασκό από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα προβεί σε  ανακοίνωση για το θέμα της Συρίας,  στις 12:30, ώρα Ουάσινγκτον (19:30 ώρα Κύπρου).
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πιθανές επιλογές τους για το πώς θα αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών, με τα δεδομένα να είναι ρευστά, μετά την χθεσινή απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση.
Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για ενδεχόμενη επέμβαση αναμένεται ακόμη και εντός των επομένων 24 ωρών και «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος θεωρεί ότι διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα πρέπει να είναι υπόλογες», αναφέρεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το πισωγύρισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν ότι χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο.
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί πολίτες φαίνονται διχασμένοι ως προς μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Στο πλευρό των ΗΠΑ ο Ολάντ
Την ίδια ώρα, σταθερός στη θέση του παραμένει  ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουα Ολάντ, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε επίθεση κατά της Συρίας, παρά την καταψήφιση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της πρότασης για λήψη στρατιωτικής δράσης. «Η χημική σφαγή της Δαμασκού δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη» ανέφερε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Εξάλλου, Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε  ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει η Άγκυρα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα.
Χαμηλοί τόνοι από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίστηκε να δηλώσει ότι «σημειώνει» την απόφαση της βρετανικής Βουλής. «Σημειώσαμε τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη στη βρετανική Βουλή και τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει «να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη».
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσιους -χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει «μια κοινή θέση» μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά το συριακό ζήτημα, προσέθεσε όμως ότι «διαβουλευόμαστε εντατικά». Οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου για μία άτυπη σύνοδο στο Βίλνιους.
Σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ως προς το συριακό ζήτημα. Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη συναντήθηκαν για 45 λεπτά την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Μόσχας, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Ως προς το βρετανικό κοινοβουλευτικό μπλόκο σε ανάληψη δράσης, σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε πως καταδεικνύει ότι ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί πόσο επικίνδυνη είναι μία στρατιωτική επέμβαση.
Σε θέση μάχης ο Άσαντ
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ άρχισαν να παίρνουν θέσεις μάχης. Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών οι δυνάμεις του Άσαντ απλώνουν τις συστοιχίες πυραύλων Scud με στόχο να προκαλέσουν χτυπήματα τα οποία θα είναι απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση με Τόμαχοκ που ενδέχεται να εκτοξευτούν από τα αμερικανικά καταδρομικά που βρίσκονται ανοιχτά της Συρίας.
Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι είδαν να απομακρύνονται οι Scud από τη βάση της 155ης Ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη Χομς. Οι πύραυλοι αυτοί τοποθετήθηκαν καμουφλαρισμένοι σε φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι γίνεται στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι αντάρτες υποστήριξαν επίσης ότι λόγω των επιδρομών τους σε κεντρικούς οδικούς άξονες παρεμποδίζουν την εκκένωση εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.
Αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύσσει το Ισραήλ
Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει το σχηματισμό ενός «διεθνούς συνασπισμού» για να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Δαμασκού, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Μια αντιπυραυλική συστοιχία αναπτύχθηκε το πρωί στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ, πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων. Ο ιστότοπος Ynet διευκρίνισε πως αυτό το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων έχει αναπτυχθεί προς βορράν, προς την κατεύθυνση της γειτονικής Συρίας. Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ πως το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα για την περίπτωση που υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Εν αναμονή της αναφοράς των επιθεωρητών

Στο μεταξύ, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται να κάνει ένα προφορικό απολογισμό των ερευνών της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μετά την αναχώρησή της το Σάββατο  από τη Δαμασκό. Στην συνέχεια, τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί θα σταλούν σε εργαστήρια της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Φαρχάν Χακ, οι αναλύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/62646#sthash.23oABenh.dpuf

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc