Αξιωματουχοι που ξέρουν απο Ελλλαδα

 
ΚΟΣΜΟΣ 

Αξιωματούχοι που ξέρουν από Ελλάδα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Πόλσον, έχει τη μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στην Ελλάδα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δύσκολα μια αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της θα μπορούσαν να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τον ελληνική τραπεζική, επιχειρηματική και ναυτιλιακή αγορά από ό,τι αυτή του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ουίλμπουρ Ρος, Στίβεν Μνοσίν, Τζον Πόλσον και μια σειρά ολόκληρη από διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων συγκροτούν το στενό οικονομικό του επιτελείο. Και οι επιφανέστεροι εξ αυτών έχουν όχι μόνον ενδελεχή γνώση της ελληνικής υπόθεσης αλλά και σημαντικές θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.
Αυτή είναι η περίπτωση του επικρατέστερου μέχρι την Παρασκευή υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και του οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Τζον Πόλσον. Ομως και ο νέος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνοσίν, μέχρι πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs, έχει παρακολουθήσει από κοντά τη συμβουλευτική δραστηριότητα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε ελληνικές τράπεζες και Δημόσιο.
Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, έρχονται να προστεθούν στον στενό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, που περιλαμβάνει τους Ελληνοαμερικανούς Ρινς Πρίμπους (πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής), Τζορτζ Παπαδόπουλος (σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής) και Τζορτζ Τζιτζίκος (διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας).
Με όρους «έκθεσης»
Τη μεγαλύτερη πραγματική οικονομική έκθεση στην Ελλάδα έχει πάντως ο Τζον Πόλσον. Ως πρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου, Paulson & Co., ελέγχει πλέον περί το 6,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και το 7,32% της Alpha Bank, με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ.
Ο Πόλσον όχι μόνον είναι σύμβουλος του Τραμπ αλλά και ένας εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών της υποψηφιότητάς του. Η σχέση, όμως, είναι αμφίδρομη, καθώς και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εκ των επενδυτών του Πόλσον με κεφάλαιά του τοποθετημένα σε τρία διαφορετικά επενδυτικά σχήματα του Πόλσον.
Χρήματα επίσης έχει τοποθετημένα ο Αμερικανός πρόεδρος και στην Angelo, Gordon & Co και στην Baron Capital, οι οποίες –και οι δύο– έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ολοι αυτοί οι fund managers, όπως και πολλά ακόμα γνώριμα στην Ελλάδα ονόματα της Wall Street, ήταν συνδαιτυμόνες του Τραμπ σε δείπνο για τη συγκέντρωση πόρων για την προεκλογική του εκστρατεία, που οργάνωσε ο Πόλσον το καλοκαίρι στο Le Cirque.
Με τιμή συμμετοχής 50.000 δολάρια το άτομο, ο Πόλσον λέγεται πως εξασφάλισε άνω των 5 εκατομμυρίων για τον Τραμπ, σε εκείνη τη δύσκολη –πολιτικά και οικονομικά– συγκυρία για τον νέο πρόεδρο.
Εκεί βρισκόταν βέβαια και ένας ακόμα εκ των θερμών υποστηρικτών του και μέλος του άτυπου οικονομικού του συμβουλίου, ο Νταν Λόεμπ, της Third Point. Τo όνομα είναι γνωστό στην Ελλάδα τόσο από τη μεγάλη, κερδοφόρο, επένδυσή του σε ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2012-2013 όσο και από τις επενδύσεις του στην ελληνική αγορά ακινήτων και την ελληνική παραγωγό πετρελαίου Energean Oil & Gas.
Ο πιο στενός συνεργάτης
Ακόμα πιο κοντά στον νέο Αμερικανό πρόεδρο είναι ο Ουίλμπουρ Ρος. Κι αυτό πλέον αποδείχθηκε και εμπράκτως. Επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου WL Ross & Co. είναι εκ των μεγαλομετόχων της Eurobank, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας μάλιστα είναι και αντιπρόεδρος.
Τον συνδέει στενή φιλία, αλλά και σχέση συνεργασίας με τον Πρεμ Γουάτσα, έναν εκ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Μαζί είχαν τοποθετηθεί στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην Τράπεζα της Ιρλανδίας, επένδυση από την οποία αποκόμισαν μεγάλα κέρδη, και μαζί τοποθετήθηκαν και στην Eurobank.
Ο Ρος όμως έχει και άλλη σχέση –ενδεχομένως λιγότερο γνωστή– με την Ελλάδα, όντας ένας εκ των μεγαλύτερων ιδιωτών επενδυτών στον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Εχει δημιουργήσει, εδώ και περίπου έξι χρόνια, ένα εκτενές δίκτυο επαφών, ειδικά στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν παγκοσμίως οι Ελληνες εφοπλιστές.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc