Το θέμα της ημέρας | 28.12.2007 /d.welle


Το μέλλον του Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπούτο

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο αφήνει ένα μεγάλο κενό εξουσίας στην πολιτική ζωή του Πακιστάν. Ένα κενό το οποίο μπορεί, εάν δεν γίνουν οι πολιτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί να οδηγήσει σε εμφύλιο.

Οργή, οδύνη και σκηνές αλλοφροσύνης είναι οι εικόνες που μεταδίδονται από το Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο. Και οι συνέπειες αυτής της από καιρό προαναγγελθείσας και αναμενόμενης πράξης είναι ήδη εμφανείς. Πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία και όχι μόνο, επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου, εάν οι υπαίτιοι δεν τιμωρηθούν. Και η πολιτική σταθερότητα σε αυτή τη χώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όπως επισημαίνει και ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Ράινερ Αρνολντ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο το πρωί για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από αυτή τη δολοφονία:

«Δυο είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή με το Πακιστάν. Ο ένας είναι ότι η χώρα είναι πυρηνική δύναμη. Και αν τη εξουσία την πάρουν στα χέρια τους οι λάθος άνθρωποι, τότε η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Το δεύτερο είναι, ότι τουλάχιστον εμείς οι Γερμανοί, που επιπλέον έχουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να σκεφθούμε τι θα γίνει αν χαθεί ο έλεγχος στα βόρεια του Πακιστάν και η τρομοκρατία που υπάρχει στο Αφγανιστάν μεταπηδήσει δυναμικά στη χώρα. Και τα δυο θα ήταν καταστροφικά για τη διεθνή κοινότητα.» Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Τι θα κάνουν οι Αμερικανοί;

Μέχρι σήμερα ο στρατηγός Μουσάραφ θεωρούνταν εγγύηση, τουλάχιστόν για τους Αμερικανούς, για την πάταξη της τρομοκρατίας και τον έλεγχο της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά οι Αμερικανοί έχουν δώσει στο Πακιστάν τουλάχιστον δέκα δις δολάρια. Χρήματα που η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ τα χρησιμοποίησε για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της και κατά του αντίπαλου δέους, της Ινδίας, δηλαδή της άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης. Οι Αμερικανοί όμως μετά κυρίως και την επιστροφή της Μπούτο στη χώρα, είχαν αρχίσει να ζητάνε από τον στρατηγό Μουσάραφ και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel είχαν έτοιμο και ένα σχέδιο B όπως λέμε Μπούτο, αν ο Μουσάραφ δεν συμμορφωνόταν. Στο πλαίσιο αυτό και οι εκλογές που ορίστηκαν στις 8 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε σήμερα πάντως ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχμαντμιαν Σόομρο, θα υπάρξει πριν διαβούλευση με όλα τα κόμματα και μετά θα αποφασιστεί, εάν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στον προγραμματισμένο χρόνο. Όπως επισημαίνει πάντως ο Πακιστάνος Ταλάντ Μασούντ, πρώην στρατηγός και πολιτικός αναλυτής:

«Το σημερινό status quo στο Πακιστάν δεν λειτουργεί και χρειάζονται απαραιτήτως δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της χώρας. Το στρατιωτικό καθεστώς δίνει περισσότερο πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερο ριζοσπαστισμό. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα και πλήρης αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.»

Το κενό στην αντιπολίτευση

Το κενό που άφησε η Μπεναζίρ Μπούτο στην αντιπολίτευση δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πως θα καλυφθεί. Μια και τα κόμματα εκεί είναι καθαρά προσωποπαγή και για αυτό η δολοφονία της ήταν για πολλούς το ζητούμενο, αφού το χτύπημα στην αντιπολίτευση έτσι είναι μεγαλύτερο.

Τέλος όμως υπάρχουν και άλλες φωνές που υποστηρίζουν πως μπορεί το σοκ να είναι μεγάλο η χώρα όμως δεν κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών, μια και αυτοί παραμένουν μειονότητα στη χώρα. Ότι όμως οι πολιτικοί συνεχίζουν να ζουν επικίνδυνα παραμένει επίσης μια πραγματικότητα.

Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc