Η φλόγα και η πυρκαγιά΄. -καθημερινή-


Του Νικου Κωνστανταρα

Οσο αναμενόμενη και αν ήταν η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, τόσο απρόβλεπτες και επικίνδυνες θα είναι οι συνέπειές της. Το Πακιστάν, με πάνω από 160 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η χώρα–κλειδί μιας περιοχής που συμπεριλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ινδία. Είναι το φιτίλι μιας μπαρουταποθήκης που περιέχει πυρηνικά όπλα και αμέτρητες ιστορικές, εθνικές και φυλετικές έχθρες ικανές να προκαλέσουν την καταστροφή.

Η χώρα πάσχει από χρόνια πολιτική αστάθεια και σήμερα βρίσκεται ίσως στην πιο επικίνδυνη στιγμή μετά την ίδρυσή της ως ανεξάρτητο κράτος το 1947. Σε μια περιοχή όπου οι ισχυρές προσωπικότητες καθοδηγούν την πολιτική, η χθεσινή δολοφονία στερεί από το μεγαλύτερο πακιστανικό κόμμα –το Λαϊκό– την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδά του. Αφήνει την πολιτική σκηνή χωρίς ένα βασικό πόλο και, πολύ πιθανό, οδηγεί σε αδιέξοδο τις προσπάθειες να βγει ομαλά η χώρα από τη δικτατορία του Περβέζ Μουσάραφ. Η Μπούτο είχε επιστρέψει στο Πακιστάν τον Οκτώβριο έπειτα από 8 χρόνια εθελούσιας εξορίας, με την προτροπή των ΗΠΑ και σε συμφωνία με τον Μουσάραφ. Παρ’ όλο που παλινδρομούσε συνεχώς και κανείς δεν γνώριζε αν θα συνεργαζόταν τελικά με τον Μουσάραφ ή αν θα επεδίωκε τη ρήξη, η Μπούτο ήταν βασικός παράγοντας της προσπάθειας να σταθεροποιηθεί η χώρα. Γι’ αυτό έγινε στόχος εξτρεμιστών στον στρατό αλλά και των ακραίων ισλαμιστών. Τώρα, με την πρώην πρωθυπουργό και εκπρόσωπο της παλιάς πολιτικής εξουσίας νεκρή, εκατομμύρια εξαγριωμένοι οπαδοί του κόμματός της ψάχνουν τους ένοχους. Είναι πιθανό η δολοφονία να προκαλέσει τη ριζοσπαστικοποίηση οπαδών του Λαϊκού Κόμματος και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους εξτρεμιστές.

Ο Μουσάραφ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να τον στηρίξουν ώστε να ελέγξει τις περιοχές απ’ όπου αντλεί τη δύναμή της η Αλ Κάιντα, έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Το Αφγανιστάν, όπου οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν και στήριξαν τους Ταλιμπάν, θα παραμείνει ασταθές, όπως και μεθοριακές περιοχές του ιδίου του Πακιστάν. Η κύρια αιτία δύο πολέμων με την Ινδία, η κυριαρχία του Κασμίρ, εξακολουθεί να υφίσταται.

Οσο αμφισβητούμενη και αν ήταν η Μπούτο ήταν εκπρόσωπος ομαλότητας και τάξης που το Πακιστάν έχει ανάγκη. Χθες έσβησε μία φλόγα. Και ίσως άναψε μία πυρκαγιά.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc