Eξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο /VOA




21-12-2007

Δείτε το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο - Download video clip
Δείτε το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο video clip

Σε μερικές μέρες η ανθρωπότητα θα αποχαιρετήσει το 2007, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ουσιαστικές εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής και της επιστήμης γενικότερα, εξελίξεις που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και με τον ερχομό του 2008.

Οι κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας βρέθηκαν στην κορυφή τις λίστας θεμάτων που συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον την χρονιά που φεύγει. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι παγετώνες στους πόλους της γης λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος επιβεβαίωσε με 90% βεβαιότητα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Αλ Γκόρ
Οι διαπιστώσεις αυτές συνετέλεσαν στο να μοιραστεί η Διακυβερνητική Επιτροπή το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με τον πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, του οποίου το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Άβολη Αλήθεια εκθέτει ξεκάθαρα τους κινδύνους που εγκυμονεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο κ. Γκόρ συμμετείχε και στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί. Προσφωνώντας το κοινό κατά την τελετή απονομής των βραβείων τόνισε: «Θα σας πως μια Άβολη Αλήθεια. Η χώρα μου είναι κυρίως υπεύθυνη για παρεμπόδιση της προόδου στο Μπαλί».

Τζώρτζ Ντέιλυ
Επίσης μια απ’ τις πολλά υποσχόμενες επιστημονικές εξελίξεις του 2007 ήταν η ανακοίνωση του καθηγητή, Τζώρτζ Ντέιλυ, απ’ το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ότι κύτταρα δέρματος ενηλίκων μπορούν να μετατραπούν σε πρωτογενή κύτταρα παρακάμπτοντας έτσι τα όποια ηθικά διλήμματα για την χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. «Οι επιστήμονες έδωσαν την ευκαιρία σε κύτταρα δέρματος να μετατραπούν σε πρωτογενή κύτταρα και να δημιουργήσουν κάθε είδους ανθρώπινο ιστό», επεσήμανε ο αμερικανός καθηγητής.

Παράλληλα, μέσα στο 2007 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το γάλα και κρέας από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για κατανάλωση απ’ τον άνθρωπο. Τα προϊόντα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτε απ’ τα συμβατικά, δηλώνει η Υπηρεσία.

Εβρυϊκά Βλαστοκύταρα
Στον αγώνα τώρα κατά της νόσου Αλτζχάιμερ, την χρονιά που φεύγει οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι στατίνες, τα γνωστά φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, δεν προστατεύουν μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά βοηθούν και στην πρόληψη της νόσου Αλτζχάιμερ.

Παράλληλα, θετικές εξελίξεις ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για δύο άλλες μάστιγες της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ιλαρά και το AIDS. Οι θάνατοι από ιλαρά μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 68% το 2007 και κατά 91% στην Αφρική. Επίσης για πρώτη φορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται το ποσοστό ανθρώπων που ζουν με AIDS, παγκοσμίως, καθώς επίσης και το ποσοστό νέων κρουσμάτων AIDS.

Στο διάστημα τώρα, το 2007 η ΝΑΣΑ ενέτεινε τις κατασκευαστικές της προσπάθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρά τα όποια μηχανικά προβλήματα, ενώ αναμένεται πως οι πτήσεις των Αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και στο 2008. Παράλληλα δύο άλλες χώρες η Ιαπωνία και η Κίνα πέρασαν στον τομέα εξερεύνησης του διαστήματος, το 2007, εκτοξεύοντας τα πρώτα τους διαστημικά οχήματα στη σελήνη.

Η χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες ήταν πλούσια σε επιστημονικές εξελίξεις. Πάντως θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η έρευνα με πρωτογενή κύτταρα, ο αγώνας για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, το AIDS, η ασφάλεια των τροφίμων και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σίγουρο πως θα απασχολήσουν τους επιστήμονες και την χρονιά που έρχεται.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc