Επισκόπηση τύπου | 28.12.2007
Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους
Η βομβιστική επίθεση στην Κων/πολη και το ΠΚΚ, τα νέα καμώματα του Σαρκοζί και η μυστηριώδης απέλαση των δύο Ευρωπαίων διπλωματών από το Αφγανιστάν είναι τα σημερινά θέματα του ευρωπαϊκού τύπου.
«Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μετά την προχθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κων/πολη: «η βομβιστική επίθεση μπορεί να είναι πράξη εκδίκησης κύκλων του ΠΚΚ, αλλά ουδείς διαθέτει επαρκή στοιχεία για να το αποδείξει. Τα βεβιασμένα συμπεράσματα δεν επιτρέπονται, το ίδιο εξάλλου συνιστά και η κυβέρνηση Ερντογάν καθώς σχεδιάζει να δώσει αμνηστία σε οπαδούς και μέλη του ΠΚΚ και να μετατρέψει τους αντάρτες, σε πολίτες. Μια τέτοια αμνηστία πρέπει όμως να την ξεχάσει σε περίπτωση που ο φόβος και η υστερία κατακτήσουν την τουρκική κοινωνία των μεγαλουπόλεων».
Αμνηστία και κίνητρα για τους αντάρτες του ΠΚΚ
«Μελέτη της μυστικής υπηρεσίας του τουρκικού στρατού επισημαίνει ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν προσφέρει αρκετά κίνητρα στους αντάρτες του ΠΚΚ για να επιστρέψουν στον αστικό βίο» σημειώνει σε ανάλυσή της η επίσης γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau «μόνον 353 από τους τουλάχιστον 5000 αντάρτες του ΠΚΚ ‘έδειξαν μεταμέλεια’ τα δύο τελευταία χρόνια. Ο νόμος είναι μη εποικοδομητικός, διότι ζητά από τους αντάρτες να επιδείξουν πραγματική μεταμέλεια και να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τους συναγωνιστές τους και την οργάνωσή τους, καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν συνάδει με τον κώδικα τιμής των Κούρδων.»
Κινδυνεύει το στάτους του προεδρικού αξιώματος στη Γαλλία;
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας επιτρέπει να φωτογραφηθεί από τον κίτρινο τύπο κατά την δήθεν ιδιωτική του επίσκεψη στην Αίγυπτο με τη νέα του φίλη συνιστά αμφιλεγόμενη πράξη» υπογραμμίζει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde για τα νέα καμώματα του προέδρου Σαρκοζί: «έχει καταστεί όμως σαφές ότι η οργάνωση του ταξιδιού εκ νέου από τον γνωστό επιχειρηματία Βισέντ Μπολορέ δεν συνάδει καθόλου με το αξίωμά του. Ο πρόεδρος Σαρκοζί αρέσκεται σε εμφανίσεις α λα Μπερλουσκόνι, παρά α λα Ντε Γκολ. Ο στρατηγός Ντε Γκολ δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του μια δημόσια εμφάνιση με έναν βιομήχανο ή έστω με έναν μάνατζερ. Θα ήταν όμως αδιανόητο και για έναν Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο ενός πανίσχυρου βιομηχάνου. Τι θα πρέπει άραγε να σκεφθεί ο μέσος Γάλλος, που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα με τα υψηλά ενοίκια και την πενιχρή σύνταξή του; Εκείνο λοιπόν που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή είναι το αξίωμα, το στάτους του προέδρου. Αυτό το αξίωμα απαιτεί καθημερινά αξιοπρεπή συμπεριφορά για να διατηρήσει το κύρος του.»
Ο Καρσάι ενήργησε και πάλι προς όφελος των Αμερικανών;
«Η στηριζόμενη από το ΝΑΤΟ αφγανική κυβέρνηση και οι εξεγερθέντες βρίσκονται σε μια αδιέξοδη κατάσταση» γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph με αφορμή τη μυστηριώδη απέλαση δύο ξένων διπλωματών από το Αφγανιστάν «οι Ταλιμπάν μπορεί να μην έχουν την ισχύ να νικήσουν τον πρόεδρο Καρσάι και τους δυτικούς του συμμάχους, αλλά χάρις στα κρησφύγετά τους στο Πακιστάν μπορούν να διεξάγουν έναν αιώνιο πόλεμο που να οδηγήσει στην αποσύνθεση της χώρας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι συνετοί πολιτικοί οφείλουν όντως να συνδιαλέγονται με τον εχθρό για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης χωρίς όμως να υποβαθμίσουν τις στρατιωτικές πιέσεις.»
Τέλος η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung αναρωτιέται πως και διέπραξε αυτό «το ατόπημα ο πρόεδρος Καρσάι, αφού ως γνωστόν είναι πρόεδρος μόνον στην Καμπούλ και μάλιστα μόνον την ημέρα»: «πρέπει μάλλον να υποθέσουμε πως ο Καρσάι και σε αυτή την περίπτωση δρα ως αχυράνθρωπος των Αμερικανών, δεδομένου ότι μόνον οι Αμερικανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν.»
Comments