Μπους: «Πράξη δειλίας» η δολοφονία Μπούτο/ voa
28-12-2007 |
Η δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο, προκάλεσε πολύνεκρες βιαιότητες σε διάφορες Πακιστανικές πόλεις. Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν από αυτές τις βιαιότητες, ενώ ο Πακιστανικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, καθώς οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν οχήματα και επιτέθηκαν σε καταστήματα στο Καράτσι, τη Λαχόρη και άλλες πόλεις του Πακιστάν.
Η Μπεναζίρ Μπούττο δολοφονήθηκε τη Πέμπτη καθώς αναχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση έξω απ’ την Ισλαμαμπάντ, στα πλαίσια της εκστρατείας της ενόψει των εκλογών της 8ης Ιανουαρίου. Βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε το αυτοκίνητο της, την πυροβόλησε στο λαιμό και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άλλα άτομα.
Η Μπεναζίρ Μπούτο μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε. Ήταν 54 ετών.
Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, επέρριψε ευθύνες σε τρομοκράτες για την δολοφονία, κήρυξε τριήμερο πένθος και έκανε έκκληση για ηρεμία. Αλλά ο άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναβάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μποϋκοτάρει τις εκλογές. Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο κ. Σαρίφ επεσήμανε ότι είναι σημαντικότερο να σωθεί το Πακιστάν απ’ το να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και ζήτησε απ’ τον κ. Μουσάραφ να παραιτηθεί αμέσως.
Επίσης σε δηλώσεις της στη ΦτΑ, λίγες ώρες πριν την δολοφονία της και αμέσως μετά από συνάντηση της με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, η Μπεναζίρ Μπούτο είχε επισημάνει ότι συμφώνησε με τον κ. Καρζάι ότι θα πρέπει να συνεργαστούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού απ’ τη περιοχή.
Ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο εξέφρασαν αγανάκτηση για την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.
Ο Πρόεδρος Μπους καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την «πράξη δειλίας» από δολοφόνους εξτρεμιστές και ζήτησε από το Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, να κρατήσει τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατίας. Αργότερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μουσάραφ για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν απ’ το Πακιστάν να προχωρήσει με τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, χαρακτήρισε το θάνατο της Μπεναζίρ Μπούττο πλήγμα στην δημοκρατική διαδικασία στο Πακιστάν και επεσήμανε ότι το συμβάν αποτελεί υπενθύμισε για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή από την τρομοκρατία, καθώς και την ανάγκη εξουδετέρωσης αυτών των κινδύνων.
Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε αποτροπιασμό για την δολοφονία και προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας που συνεκλήθη για να καταδικάσει την δολοφονία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη , Ζαλμάι Χαλιλζάντ, χαρακτήρισε την Μπεναζίρ Μπούτο σύμβολο μετριοπάθειας και νομιμότητας, ενώ ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που είχε συναντηθεί με τη Μπεναζίρ Μπουτο στην Ισλαμαμπάντ λίγες ώρες πριν την δολοφονία της, την χαρακτήρισε «γενναία γυναίκα» με ξεκάθαρο όραμα για τη δημοκρατία, την ευημερία και την ειρήνη στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και ολόκληρη την περιοχή.
Comments