παραλογισμός και ρεαλισμός στο Κόσοβο -καθημερινή
Tου Αθανασιου Ελλις
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έχει δρομολογηθεί, και η αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχει αποφασισθεί, παρότι αποτελεί στρατηγικό σφάλμα που εγκυμονεί κινδύνους. Την επιβάλλει μια δυναμική που έχει δημιουργηθεί από μια δυσεξήγητη κεκτημένη ταχύτητα. Δεν τυχαίνει της αποδοχής των Ην. Εθνών, ενώ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις όλων των πρωταγωνιστών του δράματος, εκ των πραγμάτων δημιουργεί προηγούμενο. Επειτα από πολύωρες συζητήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ο γράφων διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, ακόμη και εκπρόσωποι των «ισχυρών» χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θεωρούν πως η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσόβου είναι λάθος, έστω και αν την περιγράφουν ως αναπόφευκτη.
Για λόγους που περιλαμβάνουν τον εύλογο σεβασμό του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, αλλά και την αποτελεσματικότητα του αλβανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον και την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ τάσσονται πιεστικά υπέρ των Κοσοβάρων. Αφού επί οκτώ χρόνια τροφοδότησαν τις προσδοκίες τους για ανεξαρτησία, τώρα μαζί με τους περισσότερους Ευρωπαίους δηλώνουν ότι δεν μπορούν να την αποτρέψουν, και στο βωμό της σταθερότητας οφείλουν να την αποδεχθούν.
Καλώς ή κακώς αυτός ο παραλογισμός του αναπόφευκτου μας οδηγεί στην ανάγκη ρεαλιστικής διαχείρισης της «επόμενης μέρας» όπου για μας το ζητούμενο είναι η μεγιστοποίηση των κερδών που θα αποκομίσει η Ελλάδα. Υπό το βάρος της δικής της διχοτόμησης η Λευκωσία θα τηρήσει στάση σιωπηρής αποχής. Η Αθήνα για εύλογους γεωπολιτικούς, αλλά και συναισθηματικούς λόγους είναι αντίθετη στην ανεξαρτησία. Καλείται, όμως, να ζυγίσει κατά πόσον την συμφέρει, υπό τις παρούσες συνθήκες, να διαφοροποιηθεί από την Ε.Ε.
Τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται η δυνατότητα διείσδυσης, και κατ’ επέκταση επιρροής, στην περιοχή. Με αυτό το σκεπτικό ο Αλί Μπαμπατζάν συνοδευόμενος από Τούρκους επιχειρηματίες επισκέπτεται την Τετάρτη το Κόσοβο. Παρά τη δική της εσωτερική πληγή του Κουρδικού, η Αγκυρα κινείται άμεσα και με ρεαλισμό. Από τη στιγμή που η Σερβία θα διακόψει την παροχή ρεύματος και θα δυσχεράνει γενικότερα την τροφοδοσία του Κοσόβου, η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει εάν θα καλύψει ενεργειακά και εμπορικά το κενό αξιοποιώντας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξαργυρώσει ταυτόχρονα σε δικά της ζητήματα, τη διαφαινόμενη συστράτευσή της με τη Δύση.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται αλλαγή προσέγγισης και επιχειρημάτων στο Κυπριακό. Στο ανεξάρτητο Κόσοβο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υποστηρίζουν το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κράτος με θεσμοθετημένες δικλίδες ασφαλείας για τη μειοψηφία, αλλά όχι ισότιμη συγκυβέρνηση του 90% με το 10%. Μήπως αξίζει και στην Κύπρο το ίδιο δικαίωμα;
ΣXETIKA ΘEMATA
Η ανεξαρτησία του Κοσόβου_(...KOΣMOΣ...)
Comments