Ευκατάστατη η Ελλάδα;
Μαίρη Παραπονιάρη
Αθήνα
21-12-2007
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις μία μετά τα μεσάνυχτα, η ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή επί του προϋπολογισμού για το 2008. Επί συνόλου 300 βουλευτών τον νέο προϋπολογισμό υπερψήφισαν 152.
Γιορτινές οι μέρες και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δείχνει μία έξαρση όγω των καθιερωμένων οικονομικών ενισχύσεων των Χριστουγέννων, δώρα κλπ σε εργαζόμενους αλλά και ανέργους που όμως δεν σταματούν να σχολιάζουν τις αυξημένες τιμές της αγοράς σε όλα τα είδη που μειώνουν την αγοραστική τους δυνατότητα.
Και να που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζει τον νέο κατάλογο των χωρών μελών και το κατά κεφαλήν εισόδημά τους το περίφημο ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης με την Ελλάδα να παρουσιάζεται να έχει σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια και να φθάνει στις 98 μονάδες πολύ κοντά στο μέσο κοινοτικά όρο που είναι το 100.
Μόνο που στους χαρακτηρισμούς 'ευκατάστατη η Ελλάδα' στα δημοσιεύματα , δεν αναφέρεται ότι βρίσκεται μ' αυτό το ποσοστό στην 13η θέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να προηγούνται , ούτε και ότι η διαφορά της οφείλεται στην πρόσφατη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ προς τα πάνω και όχι στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.
Η χώρα π.χ .που φιγουράρει στην πρώτη θέση με 280 μονάδες και είναι το Λουξεμβούργο, έχει την ιδιαιτερότητα να έχει διακινούμενο για εργασία από γειτονικές χώρες πληθυσμό που συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά δεν υπολογίζεται στον επίσημο πληθυσμό του.
Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του κατά κεφαλή ΑΕΠ επηρεάζεται και από τα επίπεδα των τιμών όπως τις καταγράφει η στατιστική υπηρεσία. Όταν λοιπόν αυτές εμφανίζονται μικρότερες από τις πραγματικές τότε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του είναι εικονική. Και για να γίνει πιό κατανοητό , η αύξηση είναι λογιστική και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της οικονομικής ισχύος του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.
Comments