Ανώμαλη προσγείωση από τον κ.Νίμιτς/καθημερινή
Της Δωρας Αντωνιου
Με μία μακρά λίστα σημείων που χρειάζονται «αλλαγές, διευκρινίσεις, μεταβολές και προσθήκες», απάντησε χθες η Αθήνα στον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς, απορρίπτοντας ουσιαστικά τη νέα του πρόταση, που οδηγεί πιο κοντά στη χρήση του όπλου του βέτο.
Η πρόταση που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής αργά το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, συνιστά δυσμενή εξέλιξη και η Αθήνα, ουσιαστικά ζητεί μια νέα πρόταση. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το στίγμα των ελληνικών θέσεων δηλώνοντας χθες, αμέσως μετά την ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι «η νέα πρόταση απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας».
Ο ειδικός μεσολαβητής στη νέα του πρόταση κατέθεσε μία ονομασία, το Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), γραμμένο στα αγγλικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το εύρος χρήσης της ονομασίας αυτής, προτείνει να υιοθετηθεί στους διεθνείς οργανισμούς, με σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για χρήση και στις διμερείς σχέσεις, μια σύσταση όμως που διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν «ιδιαίτερα χαλαρή». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επαναλαμβάνει αυτό που περιέλαβε και στην πρόταση που κατέθεσε στις 19 Φεβρουαρίου, ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα έχει αποκλειστικότητα στην εμπορική χρήση του όρου Μακεδονικός, ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο θέμα των διαβατηρίων.
Από αργά το βράδυ της Τρίτης, οπότε η πρόταση διαβιβάσθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή διπλωματικών και υπηρεσιακών παραγόντων, στη διάρκεια των οποίων εξετάσθηκε σημείο προς σημείο το περιεχόμενό της. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε από νωρίς το στίγμα των αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόταση, δηλώνοντας ότι «το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Στο υπουργείο Εξωτερικών έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την πρόταση του κ. Νίμιτς, σε αντίθεση με τα Σκόπια, όπου εδώ και δέκα ημέρες συστηματικά υπήρχε καλλιέργεια κλίματος υπέρ μιας ονομασίας κοντά στο πλαίσιο «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια». Ετσι, εκεί που η Αθήνα ανέμενε ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης το διακύβευμα ήταν η στάση που θα κρατούσε ο κ. Ντιμιτρόφ, η οποία θα έδειχνε εάν τα Σκόπια εμμένουν στην αδιαλλαξία ή παρουσιάζουν πιο ευέλικτη στάση, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι σε μια νέα πρόταση, η οποία δεν την ικανοποιεί καθόλου.
Από τα Σκόπια μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε καμιά αντίδραση πάνω στη νέα πρόταση Νίμιτς. Ο πρόεδρος κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρουέφσκι είχαν χθες το απόγευμα συνάντηση διάρκειας δύο ωρών, μετά την οποία δεν προέβησαν σε καμία δήλωση. Οπως έγινε γνωστό, σήμερα ο κ. Ντιμιτρόφ θα ενημερώσει λεπτομερώς την πολιτική ηγεσία για όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και οι όποιες αντιδράσεις πάνω στη νέα πρόταση αναμένονται αμέσως μετά. Θα ακολουθήσει η απάντηση που θα δώσει η σκοπιανή πλευρά στον ειδικό μεσολαβητή, ο οποίος αναμένει, διαθέσιμος, όπως είπε, ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Με δεδομένη την αρνητική τοποθέτηση της Αθήνας, τα Σκόπια, ακόμα κι αν τοποθετηθούν επίσης αρνητικά, δείχνουν να μη βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες, παρουσιαζόμενα ως η αδιάλλακτη πλευρά. Πάντως, παρά το ότι από την πολιτική ηγεσία δεν έγινε κάποια τοποθέτηση, το κλίμα στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας είναι ότι η νέα πρόταση είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις των Σκοπίων σε σχέση με τις προηγούμενες.
Comments