Μέτωπο Τουρκίας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ sto ETHNOS

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Με ασυγχώρητη ελαφρότητα και προσποιητή αδιαφορία προσπέρασε η ελληνική κυβέρνηση την απίστευτα προκλητική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού «Νιούζγουικ» την περασμένη εβδομάδα. Ελάχιστα και εν παρόδω ασχολήθηκε με τη συνέντευξη αυτή και ο Τύπος, παρόλο που πρόκειται για πραγματική «βόμβα» από πολιτική σκοπιά και δυναμιτίζει εντελώς κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Δεν πρόκειται για το όνομα, αλλά για τη μακεδονική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα (!)» δήλωσε κατ αρχάς ο Μιλοσόσκι, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των Σκοπίων μετά από πολλά χρόνια που βάζει ανοιχτά και επώνυμα πρόβλημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι ο αλυτρωτισμός και επομένως ο επεκτατικός επιθετικός εθνικισμός παραμένουν κυρίαρχη ιδεολογία στη γειτονική χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνουν σε άλλα ξένα έντυπα οι ηγέτες τους.

ΑΡΧΕΙΟ

Είναι όντως εξωφρενικό οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 έσφαζαν κατά εκατοντάδες τους Αλβανούς πολίτες της κοινής τους χώρας, να διατείνονται δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών τους ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις σπάνιες χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τη φράση "δικαιώματα μειονοτήτων"»!

Η προκλητικότητα της συνέντευξης Μιλοσόσκι όμως είναι τόσο μεγάλη, ώστε τελικά οι ισχυρισμοί του περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα να ωχριούν μπροστά στο πολύ κρισιμότερο θέμα που θέτει -τη... σύμπηξη μετώπου Αγκυρας, Σκοπίων - Τιράνων εναντίον της Ελλάδας στη βάση της καταπίεσης εκ μέρους της Αθήνας της τουρκικής και των ανύπαρκτων αλβανικής και «μακεδονικής» μειονοτήτων!

«(Οι Ελληνες) έχουν ακόμη μια αντίληψη ενός καθαρού έθνους - ένα κράτος, ένα έθνος, μια θρησκεία, μια κουλτούρα, όλα ελληνικά. Και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα, μια μεγάλη αλβανική μειονότητα και μια μικρή μακεδονική μειονότητα. Ετσι το θέμα του ονόματος άρχισε το 1991 επειδή φοβόντουσαν ότι η ανεξάρτητη Μακεδονία κατά κάποιο τρόπο θα επηρέαζε αυτό το θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα» δήλωσε στη συνέντευξή του στο «Νιούζγουικ» ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Είναι εξόφθαλμος ο στόχος της απόπειρας συγκρότησης μετώπου Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας, με πρόσχημα την υποτιθέμενη καταπίεση υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων μειονοτήτων. Είναι να απορεί κανείς τι άλλο θα βρει η ηγεσία των Σκοπίων για να δηλητηριάσει μόνιμα το κλίμα των σχέσεων με την Αθήνα, όχι απλώς να δυναμιτίσει το κλίμα των συνομιλιών...

Εχουμε να κάνουμε με αδίστακτους πολιτικάντηδες, οι οποίοι αδιαφορούν για το συμφέρον του λαού τους και κοιτάζουν μόνο το προσωπικό πολιτικό τους συμφέρον. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα γίνει σήμερα συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ για να αποφασίσει περί της αποδοχής ή όχι της πρότασης Νίμιτς. Γινόταν ένα απερίγραπτο παζάρι γύρω από τη σύγκληση ή όχι του κοινοβουλίου, επειδή, σε περίπτωση πραγματοποίησης της συνεδρίασης, δεν αποκλείεται ακόμη και εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε παραίτηση μέσω της άρνησης του κοινοβουλίου να υιοθετήσει τη θέση της κυβέρνησης για την πρόταση Νίμιτς!

Στα Σκόπια υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία δεν έχει παρά 61 βουλευτές στους 120 συνολικά της βουλής, το δε ακραίο εθνικιστικό κόμμα VMRO - DPMNE του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και του υπουργού Εξωτερικών Μιλοσόσκι δεν έχει παρά 38 έδρες όλες κι όλες. Ενα όμως από τα σλαβικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, με 7 βουλευτές, τάσσεται υπέρ της διαλλακτικότερης στάσης της αντιπολίτευσης, ενώ το αλβανικό κόμμα του συνασπισμού, με 11 βουλευτές, που έφυγε από την κυβέρνηση και ξαναγύρισε, δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα ψηφίσει. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση απειλείται σοβαρότατα να χάσει την ψηφοφορία στη βουλή, πράγμα που θα την αναγκάσει να παραιτηθεί!

Ακριβώς γι αυτό ο πρωθυπουργός πασχίζει να μη γίνει συνεδρίαση, αν δεν τα βρει προηγουμένως με την αντιπολίτευση. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το VMRO-DPMNE έβγαλε, λοιπόν, απόφαση όπου αναφέρει ότι «το κοινοβούλιο με την παρούσα σύνθεση δεν νομιμοποιείται να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση», εννοώντας την πρόταση Νίμιτς!

«Το VMRO-DPMNE, έχοντας υπόψη του τον συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο, δηλώνει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να μην επιτρέψει τον υποσκελισμό του στο κοινοβούλιο σε αυτό το θέμα και για τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιήσει όλα τα δημοκρατικά μέσα» υπογραμμίζει, ομολογώντας ουσιαστικά ότι, αν συνεδριάσει η βουλή χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την αντιπολίτευση, η επιβίωση της κυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣ!
Δημοψήφισμα θέλουν τα Σκόπια

Στον εκβιασμό της προκήρυξης δημοψηφίσματος για το όνομα κατέφυγε το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια προκειμένου να αποφύγει ουσιαστικά την ανατροπή του στη Βουλή. «Καμιά πολιτική ελίτ δεν έχει το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα, αλλά ούτε και νομιμοποιείται να αποφασίζει αυτοτελώς, δίχως τους πολίτες, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα μπορούν μόνο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετηθούν επί της πρότασης, ώστε να έχουν τον τελευταίο και τελικό λόγο μέσω της άμεσης συμμετοχής τους σε δημοψήφισμα», τονίζεται σε απόφαση του κυβερνώντος κόμματος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc