Το θέμα της ημέρας | 25.03.2008

«Η κατάσταση επιδεινώνεται»

Οι ακροβατισμοί του προέδρου Μπους στο πεδίο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις πολλών οικονομολόγων και αναλυτών.

Κυρίως το παιγνίδι των επιτοκίων που παίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου έχει προβληματίζει τους ειδικούς που διακρίνουν στην τεχνητή ενίσχυση της ρευστότητας κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Μάλιστα το στρατόπεδο των Δημοκρατικών βγαίνει στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Τζορτζ Μπους ότι δεν κάνει τίποτε προκειμένου να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Πριν από δύο εβδομάδες ακόμη ο πρόεδρος Μπους ήταν πεπεισμένος για την ορθότητα του οικονομικού του δόγματος. Οι αγορές θα έβρισκαν από μόνες το αντίδοτο στην χρηματοπιστωτική κρίση. Θα έπρεπε απλώς να αφεθούν ελεύθερες να διορθώσουν με τις δικές τους δυνάμεις τα κακώς κείμενα. Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν.

«Αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Και όμως την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, FED, επενέβη δραστικά στις αγορές προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα, μειώνοντας κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο. Προχώρησε επίσης στην δανειοδότηση πολλών επενδυτικών εταιρειών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο παρεμβατισμός της FED ξεπέρασε όλα τα όρια όταν «διαμεσολάβησε» προκειμένου η JP Morgan να αγοράσει και να σώσει έτσι από την κατάρρευση την πέμπτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, την Bear Stearns. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναθεωρήσει ήδη το οικονομικό του δόγμα, υπέρ φυσικά των τραπεζών. «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση σε μια φάση μεγάλων προκλήσεων. Αλλά είναι βέβαιο ότι αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Μπους.

«Η αντίδραση του Μπους έρχεται πάντα καθυστερημένα»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Όμως ακόμη και η αναθεώρηση του προεδρικού δόγματος στο πεδίο της οικονομίας δεν ικανοποίησε τους επικριτές του. Και αυτό γιατί ενώ η κυβέρνηση Μπους ανέλαβε ευχαρίστως το βάρος των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «ενυπόθηκες μπίζνες» της Bear Stearns, οι απλοί πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, ακόμη περιμένουν την κρατική αρωγή. Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου, Τσαρλς Σούμερ, δεν μασάει τα λόγια του. «Ο πρόεδρος μας λέει να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση. Να ανεχθούμε τα άδεια σπίτια και τις κατοικίες που απειλούνται με κατάσχεση. Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορά τον πυρήνα του προβλήματος αυτής της κρίσης, τις κατασχέσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς η αντίδραση του προέδρου έρχεται πάντα με καθυστέρηση και τα μέτρα δεν είναι επαρκή», τονίζει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, τις οποίες κατέθεσαν οι δημοκρατικοί βρίσκουν την υποστήριξη των οικονομολόγων. Ο Μαρκ Ζάντι, ειδικός επιστήμονας και σύμβουλος του Κογκρέσου λέει σχετικά: «Η κυβέρνηση αλλάζει τώρα θέση. Ενόψει της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και των αναταράξεων στις χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να είναι πιο επιθετική. Θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να ακούσει τις προτάσεις του Κογκρέσου».

Οι Δημοκρατικοί διαφωνούν με την επιλογή του προέδρου Μπους να στηρίξει την Bear Stearns. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος απαντά ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία. Όμως ακόμη και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι επικρίνουν την πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι έτσι οι τράπεζες δεν θα διδαχθούν ποτέ από τα λάθη τους. Άρα η επόμενη κρίση είναι προδιαγεγραμμένη.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc