το παρασκήνιο μιας διχασμένης Ευρώπης

By Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο) 
Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 21/10/11


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν δεύτερη σύνοδο κορυφής, ίσως και την Τετάρτη, εξαιτίας της αδυναμίας της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα αυξηθούν οι πιστωτικές δυνατότητες του ταμείου διασώσεων των 440 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η πολυαναμενόμενη σύνοδος της Κυριακής, που είχε στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου τόνωσης της ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί. Όμως, κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν ουσιώδεις αποφάσεις για την τόνωση των πόρων του ταμείου EFSF, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους εναντίον μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης και της ιταλικής αγοράς ομολόγων.

"Δεν θα ληφθούν αποφάσεις", ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος. "Αυτό θα γίνει το νωρίτερο την Τετάρτη". Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δεύτερη σύνοδος θα λάβει χώρα πριν από την Πέμπτη.

Ερωτηθείς γιατί και πάλι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε: "Αυτή είναι καλή ερώτηση. Ο Sarkozy τη θέλει".

Άλλος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, επέμεινε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο και διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πιεστούν να δεχτούν απομείωση 50% στα ομόλογά τους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»