Σκληρή γλώσσα από τον Ομπάμα για το «ΕΣΥ» του
Και ανοιχτή πόρτα σε συμβιβασμούς

The New York Times

Τους επικριτές του στο Κογκρέσο αντιμετώπισε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καταγγέλλοντας τις «εκφοβιστικές τακτικές» των αντιπάλων του, ενώ παρουσίαζε με ιδιαίτερη θέρμη τις ριζικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις του για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Με σκληρή γλώσσα, σε σπάνια ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να μη χάσει χρόνο με όσους αντικρούουν τις προτάσεις του για πολιτικούς λόγους, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικανούς με στόχο τον περιορισμό των δαπανών υγείας και την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης για εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς. «Η ώρα της αντιπαράθεσης πέρασε. Αυτή είναι η εποχή για δράση», είπε ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους Δημοκρατικούς και με ευγενικές χειραψίες από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, αν και πολλοί από τους τελευταίους εξέφρασαν με αγενή και ηχηρό τρόπο τη διαφωνία τους όταν ο πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες που θέλουν το σχέδιό του να οδηγεί στη δημιουργία «επιτροπών θανάτου», που θα αποφασίζουν ποιοι υπερήλικες θα εξασφαλίζουν υγειονομική περίθαλψη και ποιοι όχι. «Πρόκειται για κατάφωρο ψέμα, απλά και ξεκάθαρα!» είπε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος συνέχισε διαψεύδοντας την κατηγορία που τον θέλει να σχεδιάζει την προσφορά υγειονομικής περίθαλψης σε λαθρομετανάστες. Μετά τη δήλωση αυτή του προέδρου, από την αίθουσα ακούστηκε η φωνή του βουλευτή Τζο Ουίλσον από τη Νότια Καρολίνα, που φώναξε: «Λες ψέματα!»

Παρότι πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι από την εποχή του Θίοντορ Ρούζβελτ έχουν εξαγγείλει τη δημιουργία συστήματος καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να πετύχει εκεί όπου οι προκάτοχοί του απέτυχαν: «Δεν είμαι ο πρώτος πρόεδρος που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία, αλλά είμαι αποφασισμένος να είμαι ο τελευταίος».

Σύγκριση με πολέμους

Ο κ. Ομπάμα αποκάλυψε και το κόστος που θα έχει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και θα ανέρχεται στα 900 δισ. δολάρια μέσα στα ερχόμενα δέκα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το ποσόν αυτό «είναι μικρότερο από τις δαπάνες μας στους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ». Αν και ο πρόεδρος στήριξε την πρόθεσή του να θεσπίσει κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά, υποσχέθηκε να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στον «δημόσιο χαρακτήρα» του σχεδίου του, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλία δημιουργίας πιλοτικών προγραμμάτων με στόχο τον περιορισμό των δαπανηρών αγωγών κατά ιατρών, σημαντικό αίτημα του ιατρικού κόσμου και των Ρεπουμπλικανών.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα ενέκρινε σχέδιο πρότασης του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Μαξ Μπάουκους της Μοντάνα, που προβλέπει τη φορολόγηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που προσφέρουν ακριβά πακέτα κάλυψης.


[+] ΓPAΦHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc