Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Το δίλημμα «περισσότερες μεταρρυθμίσεις ή λιγότερο κράτος» διχάζει το Νταβός
Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες ζήτητε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στην εναρκτήρια ομιλία του
Νταβός
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η διαφωνία των απαισιόδοξων οικονομολόγων με τους αισιόδοξους τραπεζίτες έδωσε τον τόνο την πρώτη ημέρα του Φόρουμ στο Νταβός την Τετάρτη, με τους μεν να τάσσονται υπέρ μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τους δε να υποστηρίζουν ότι ο δρόμος θα οδηγεί τις τράπεζες και την ανάκαμψη σε «ασφυξία».

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις, διευθυντικά στελέχη από τραπεζικούς γίγαντες επαναλάμβαναν στο Φόρουμ ότι επιπλέον ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε καταστροφική «κανονιστική ασφυξία». Οι συζητήσεις αντανακλούν την γενικότερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και την προτιμότερη στάση απέναντι σε μία άνιση ανάπτυξη που ωθείται από την Κίνα και περιορίζεται από την ανεργία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Ας φτιάξουμε καλύτερους κανονισμούς, αλλά όχι περισσότερους κανονισμούς» δηλώνει ενδεικτικά ο Πίτερ Λίβεν της βρετανικής Lloyds, συμφωνώντας με τον Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank που υποστήριξε ότι «όλοι θα βγούμε χαμένοι» αν οι κυβερνήσεις περιορίσουν το περιθώριο κινήσεων των τραπεζικών οργανισμών. «Συνεπείς κανόνες που θα ισχύουν για όλους διεθνώς και δεν θα δίνουν πλεονεκτήμα σε κανέναν είναι το κλειδί για την παγκόσμια οικονομία» συνέχισε ο Γ.Ακερμαν.

Μπροστά στα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας όμως, η πίεση για περιορισμούς εις βάρος των τραπεζών που φαίνονται «δημιουργοί της κρίσης» μεγαλώνει. Αρκετοί αναλυτές ζητούν εντονότερα μέτρα: «Οι προτάσεις του Ομπάμα για τις τράπεζες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν» ανέφερε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που οφείλει την εξέχουσα θέση του ανάμεσα στους συναδέλφους του στην επιτυχία του να προβλέψει την κρίση.

Ο Ν.Ρουμπινί πρότεινε να διαχωριστούν οι εμπορικές από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών μαζί με άλλα μέτρα που θα εμπόδιζαν ό,τι μέχρι σήμερα αποτελεί «υπόθεση ρουτίνας» για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς --προτάσεις που απορρίπτουν οι τραπεζίτες, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξουν οποιαδήποτε ουσιαστική ανάκαμψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κήρυξε την τυπική έναρξη του Φόρουμ με την ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης, τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών και επιβολή ορίων σε μπόνους και αμοιβές υψηλά ιστάμενων μάνατζερ, ενώ τόνισε ότι «το ρίσκο αν δεν αλλάξουμε τα ρυθμιστικά πλαίσια των τραπεζών και τους κανονισμούς εποπτείας είναι τεράστιο».

«Τα υπέρογκα μπόνους δεν θα γίνουν ανεκτά αν δεν έχουν σχέση με τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας» συνέχισε, προσθέτοντας επίσης ότι «η προτεραιότητα που έχει δοθεί στο ελεύθερο εμπόριο έχει αποδυναμώσει τη δημοκρατία».

To Φόορυμ του 2010 στοχεύει στη χάραξη στρατηγικής για θωράκιση της ανάκαμψης και αποτροπή επανάληψης κρίσεων έκτασης όπως η πιο πρόσφατη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τον προηγούμενο χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 27 εκατομμύρια, οι μισοί από τους οποίους στις ΗΠΑ, τη δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Ανάμεσα στους περίπου 2.500 συμμετέχοντες του Φόρουμ στο Νταβός θα βρίσκονται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αλλά και καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και ο πιανίστας Λανγκ Λανγκ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»