ΝΑΤΟ: Παρούσα η Αλ Κάιντα στη Λιβύη

Θύλακες της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ δρουν στις τάξεις των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, αποκαλύπτει ο επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ.Σταυρίδης. Απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Γαλλίας αρχίζουν επαφές με το Μεταβατικό Συμβούλιο19:26 29/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, υπάρχουν ενδείξεις για θύλακες της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΝΑΤΟ: Παρούσα η Αλ Κάιντα στη Λιβύη
Αυτό δήλωσε την Τρίτη μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέημς Σταυρίδης.
"Από την άποψη αυτή δεν έχω να ανακοινώσω λεπτομέρειες ικανοποιητικές ώστε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική παρουσία της Αλ Κάιντα", είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ηγεσία της λιβυκής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι "είναι υπεύθυνη".
Το ΝΑΤΟ "δεν έχει εκπρόσωπο" στη Λιβύη για να εγγυηθεί επαφή με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, σημείωσε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ναύαρχος Σταυρίδης, αναφερόμενος στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση έχει κοστίσει "εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια". "Πρέπει να το πούμε αυτό - οι επιχειρήσεις κόστισαν έως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια" είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους Κρις Στίβενς στο προσεχές μέλλον, δήλωσαν αξιωματούχοι.
"Έχουμε μια όλο και περισσότερο σαφή αίσθηση για έναν αριθμό ηγετών του μεταβατικού Συμβουλίου. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα, όχι μόνον για το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και για τις αντικαθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις", σημείωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχος.
Παράλληλα και η Γαλλία έχει τοποθετήσει ειδικό απεσταλμένο της στη Βεγγάζη για να δρα σαν σύνδεσμος με την προσωρινή αυτή διοίκηση των αντικαθεστωτικών, δήλωσε διπλωματική πηγή. "Βρίσκεται ήδη εκεί" ανέφερε η ίδια πηγή. Πρόκειται για τον ειδικό απεσταλμένο είναι ο Αντουάν Σιβάν, ο ρόλος του οποίου θα είναι να οικοδομήσει από κοντά δεσμούς με την "αντίσταση".
Παράλληλα ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.
"Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι", δήλωσε η πηγή αυτή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη.
Η πηγή χαρακτήρισε παράλληλα "χαμένη ευκαιρία" τη μη εκπροσώπηση της Αφρικανικής Ένωσης στο Λονδίνο καθώς η κυβέρνηση του Καντάφι εξακολουθεί να ακούει αυτό που έχει να πει. "Μόνον η Αφρικανική Ένωση μπορεί να τον πείσει να εξοριστεί", προσέθεσε.
Η πηγή αυτή σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια αποχώρηση του Καντάφι και ότι αντιθέτως ο Λίβυος ηγέτης δείχνει ότι προτίθεται να μείνει.
Όσον αφορά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη ως μία επιλογή στις προσπάθειες για τον τερματισμό της 41χρονης κυριαρχίας του Καντάφι στη χώρα, η ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια "ευρεία διεθνής συναίνεση".

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»