Η Ευρώπη Σήμερα | 24.03.2009

Ευρωκοινοβούλιο….εναντίον σουπερμάρκετ

«Φρένο» στις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και στα εμπορικά μονοπώλια προσπαθεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας το δίκαιο περί ανταγωνισμού

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των σούπερ-μάρκετ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή, η οποία προτείνει μέτρα κατά της ακρίβειας και επισημαίνει ότι στην Ευρώπη η τιμή καταναλωτή στα τρόφιμα είναι, κατά μέσο όρο, πέντε φορές μεγαλύτερη από την τιμή παραγωγού...

«Υπάρχουν προϊόντα από το ψωμί μέχρι το γάλα και τα οπωροκηπευτικά, που είναι ο κύριος όγκος του καλαθιού της νοικοκυράς, που είναι και είκοσι φορές επάνω» δηλώνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle. «Ποιός ευθύνεται; Ευθύνονται πάρα πολλοί παράγοντες, πάνω απ΄όλα όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ίδια η αγορά».

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών

Μεγάλη πολλές φορές η απόκλιση μεταξύ τιμή καταναλωτή και παραγωγούBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μεγάλη πολλές φορές η απόκλιση μεταξύ τιμή καταναλωτή και παραγωγούΗ Κατερίνα Μπατζελή δεν θέλει αστυνόμευση της αγοράς, αλλά αποτελεσματικό έλεγχο μέσω της διαφάνειας. Προτείνει ένα πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών στο οποίο θα αναγράφεται η τιμή του παραγωγού και το περιθώριο κέρδους για τον προμηθευτή. Προτείνει επίσης μέτρα που θα αναγκάσουν τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να σταματήσουν τις σημερινές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο λιανικό εμπόριο.

«Κάνουν πλασματική μείωση των τιμών των προϊόντων, ειδικές εκπτώσεις που πετάνε έξω από την αγορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα τοπικά προϊόντα, ειδικές τιμές για να μπει το προϊόν σε ράφι εκτοπίζοντας άλλα ποιοτικά προϊόντα, και πολλές άλλες πρακτικές όπως αυτές των ετεροχρονισμένων επιταγών. Είναι απλά ζητήματα, τα οποία όμως θέλουν πολιτική τόλμη για να ρυθμιστούν».

Αντιδρά το λόμπι των σουπερμάρκετ

Προς το παρόν πάντως, το ισχυρό λόμπυ των σούπερ-μάρκετ αντιδρά έντονα στο κατηγορητήριο περί μονοπωλιακών και αθέμιτων πρακτικών:

Το κόστος της νοικυκυράς αυξήθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια κατά 3.500 €Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το κόστος της νοικυκυράς αυξήθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια κατά 3.500 €«Στην αρχή όταν συζητούσαμε μαζί τους την έκθεση μου είπαν ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν περιθώριο κέρδους πάνω από 2%» επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Και τότε τους απάντησα ότι δεν είναι κερδοφόρο επάγγελμα και καλό είναι να κλείσουν τις εταιρείες τους. Και σήμερα υπάρχει μία πληροφόρηση, μία πίεση εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργανώσεων σούπερ μάρκετ προς όλους τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την έκθεση»

Υπεράνω υποψίας… τα σουπερμάρκετ;

Πράγματι, οι παρεμβάσεις των λόμπυ φαίνεται ότι έπεισαν σαράντα ευρωβουλευτές με επικεφαλής την ΄Αστριντ Λούλινγκ από το Λουξεμβούργο να υποβάλουν δική τους αντιπρόταση ψηφίσματος στην οποία τα σούπερ-μάρκετ κρίνονται «υπεράνω υποψίας». Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης εξηγεί τις αντιδράσεις Λούλινγκ στην έκθεση Μπατζελή:

«Θέλει κατ΄αρχάς να βγάλει τελείως τη λέξη σούπερ μάρκετ που γράφεται στην έκθεση και να τα αναφέρει ως προμηθευτές, έτσι αόριστα. Από την άλλη πλευρά στην έκθεση αναφέρεται ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αγρότες και να κάνουν ομάδες παραγωγών, για να μπορέσουν να συσπειρωθούν και να υπάρχει και μία αντίπαλη πλευρά στα σούπερ-μάρκετ. Αυτά όλα δεν τα θέλει η Λούλινγκ»

Η Ν.Δ. στηρίζει την έκθεση

Πάντως ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι οι ΄Ελληνες έχουν κάθε συμφέρον να υπερψηφίσουν την έκθεση Μπατζελή:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Στηρίξαμε την πρόταση Μπατζελή... γιατί είναι προς τα ελληνικά συμφέροντα"«Στηρίξαμε την έκθεση Μπατζελή, παρότι προέρχεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, διότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι προς τα ελληνικά συμφέροντα. Και θέλουμε τα χρήματα να τα ωφελούνται οι γεωργοί και οι καταναλωτές και όχι οι μεσάζοντες....»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου και υπόσχεται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο αναλυτικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά τροφίμων - μέτρα που επείγουν στην ελληνική αγορά, υποστηρίζει η Κατερίνα Μπατζελή:

«Μόνο για την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια ή τρία χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος της νοικοκυράς κατά 3.500 ευρώ, ενώ έχει μειωθεί το αγροτικό εισόδημα κατά μέσον όρο 15%»

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»