ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12/3/2009 Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12/3/2009

anexartitos-kefalonias

Νομίζω ότι όλοι σχεδόν θα έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει για τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό αυτόν τον σεβαστόν και σοφό γεροκαλόγηρο που ακουμπώντας στο ραβδί του γυρνούσε με τα πόδια από τόπο σε τόπο σε όλη την σκλαβωμένη τότε Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη και σε όλα τα Βαλκάνια.

Ήλθε και στον δικό μας τόπο, την Κεφαλονιά, και με το λόγο του και τα σοφά και προφητικά του λόγια ενθάρρυνε, συμβούλευε και προέτρεπε τους σκλαβωμένους τότε Έλληνες να κρατούν ακέραιη την πίστη τους στο Θεό και τα εθνικά ιδεώδη, να προετοιμάζονται και όταν θα έλθει η ώρα να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό από πάνω τους, καθώς αυτός προέβλεπε και προφήτευε ότι δεν θα αργούσε νάρθει. Τους συμβούλευε πως να φυλάγονται, να είναι πάντα προετοιμασμένοι για κάθε κακό, να φυλάγουν παρακαταθήκη κάποια τρόφιμα γιατί όπως προέβλεπε θα έρχονταν δύσκολοι καιροί, να έχουν και δεύτερο όπλο και αυτό να το έχουν καλά κρυμμένο, μα το σπουδαιότερο ήταν που τους έλεγε να ομιλούν μόνο την ελληνική γλώσσα και καμία άλλη, να κρατούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα και να μαθαίνουν όπως τους δίνεται η ευκαιρία τα ελληνικά γράμματα, γι' αυτό φρόντισε με δική του μέριμνα και χτίστηκαν πολλά σχολεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα και έκανε και πολλά άλλα καλά.

Με το κήρυγμά του και με τις συμβουλές του αφύπνισε τους σκλαβωμένους τότε Έλληνες να ετοιμάζονται για την μεγάλη εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές. Ήταν ένας απ' τους προάγγελους της επαναστάσεως του 1821. Το έργο που προσέφερε στην πατρίδα Ελλάδα ήταν και είναι πολύ μεγάλο.

Αυτός ο καλός άνθρωπος του Θεού ήταν όπως ξέρουμε κληρικός, ένας ιερομόναχος. Στα 29 του χρόνια πήγε στον Άγιο Όρος στην Μονή Βατοπεδίου και έγινε καλόγηρος, και φοίτησε στην Σχολή Αθωνιάδος. Είχε γεννηθεί το 1714 στο χωριό Μέγαδένδρο της Αιτωλίας και απ' αυτό πήρε το όνομα Αιτωλός. Αυτόν τον καλό άνθρωπο το είχαν στο μάτι οι Τούρκοι και οι Εβραίοι γιατί τους έμπαινε στο ρουθούνι με αυτά που έλεγε και έκανε. Γι' αυτό οι Εβραίοι πλήρωσαν τον Τούρκο Κουρτ πασά, του έδωσαν 25.000 γρόσια για να τον εκτελέσει, κι έτσι κι έγινε, τον απαγχόνισαν. Μαρτύρησε στη Βόρειο Ήπειρο, τον απαγχόνισαν έξω απ' το χωριό Κολυκοντάσι και έριξαν το άψυχο κορμί του στον ποταμό Αμψό. Αυτό έγινε στις 24-8-1779.

Αυτός ο σεβαστός άνθρωπος ήταν άνθρωπος του Θεού, ένας μεγάλος πατριώτης και εθναπόστολος του ελληνικού έθνους. Η εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο. Νομίζω πως και το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να τον ανακηρύξει εθνομάρτυρα.
Εγώ πάντως αυτόν τον καλό άνθρωπο για όλο το καλό έργο που έκαμε βγάζω το καπέλο μου και τον προσκυνώ. Τώρα θα αναφερθώ και σε μερικές προφητείες που είπε και βγήκαν αληθινές.

Στην Άσσο της Κεφαλονιάς είπε την υπ' αριθμ. 81 προφητεία. Είπε ότι θα έρθει καιρός που θα ζωστεί ο τόπος με μια κλωστή και μετά από πολλά χρόνια, πράγματι ζώστηκε ο τόπος “καθώς και όλοι οι τόποι” με τα σύρματα της ΔΕΗ και ΟΤΕ. Αυτή την ερμηνεία έδωσαν οι άνθρωποι. Στην Κεφαλονιά είπε και άλλες προφητείες και είπαν πως κι αυτές βγήκαν αληθινές. Στην υπ' αριθμ. 141 προφητεία είπε και μια προφητική αλήθεια. Είπε ότι οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι των άλλων. Αυτό δείχνει πόσο ειλικρινής και ακέραιος ήταν αφού και αυτός ήταν κληρικός. Καλό θα ήταν να βρίσκονταν και σήμερα κάποιοι κληρικοί να ομολογήσουν αυτή τη μεγάλη αλήθεια, δυστυχώς όμως γίνεται το αντίθετο, μερικοί κληρικοί πράττουν αισχρά εγκλήματα και μερικοί τα κουκουλώνουν ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο βλέπω και ακούω από την τηλεόραση τις αισχρές πράξεις που έκαναν κληρικοί.

Νομίζω ότι τα βλέπετε και τα ακούτε κι εσείς και ασφαλώς θα λέτε πόσο αληθινός ήταν ο Πατροκοσμάς με τις προφητείες του. Αυτά δεν τα βλέπουν και δεν τα ακούν οι κληρικοί μας; Δεν θα βρεθεί κάποιος απ' αυτούς σαν τον Πατροκοσμά να πει την αλήθεια περιμένουμε.

Μια άλλη προφητεία που είπε ο Πατροκοσμάς όπου η εξήγηση της είναι κάπως επίκαιρη είναι η υπ' αριθμ. 86 και είπε στους ανθρώπους θα ρθεί καιρός που ο διάβολος θα μπει σε όλα τα νοικοκυριά και τα κέρατά του θα είναι επάνω στις στέγες των σπιτιών.

Σ' αυτή την προφητεία οι άνθρωποι δίνουν την ερμηνεία ότι η τηλεόραση είναι το κουτί και τα κέρατα η κεραία. Σ' αυτό πολύ καλά προφήτευε ο Πατροκοσμάς. Μπήκε η τηλεόραση μέσα στα σπίτια μας με τα καλά του Θεού και τα πολύ κακά του διαβόλου.

Ο Πατροκοσμάς όμως δε προφήτευσε ότι ο διάβολος είχε και παιδί και αυτό το μικρό διαβολάκι θα μπει στις τσέπες μας υπό μορφή μικρού κουτιού χωρίς κέρατα και όμως το διαβολάκι αυτό μπήκε στις τσέπες μας όπου με την καλή χρήση απ' τον άνθρωπο δίνει καλές υπηρεσίες και πολλές φορές σωτήριες, ενώ με την νέα χρήση φέρνει τα μέγιστα κακά του διαβόλου.

Μήπως αυτό το κουτί διαβολάκι είναι το κινητό τηλέφωνο; Φυσικά ο διάβολος πρέπει να έχει και εγγόνι. Μήπως και αυτό μας έχει επισκεφθεί και έχει μπει στα σπίτια μας. Μήπως αυτό είναι ο υπολογιστής και το διαδίκτυο; Αν μπορέσω άλλη φορά θα σχολιάσω τα καλά και τα κακά αυτών των εφευρέσεων.

Φραγκάτα 10-3-2009
Ο Χωριάτης
Διονύσιος Ευτυχίου Μεσολωράς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»